Niculae Havrileț, a anunțat că prețul gazelor va scădea la jumătat e pentru iarna viitoare. Guvernul nu va lua în calcul o plafonare a prețurilor la producători.

Havrileţ: "Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi"

Niculae Havrileț, a declarat pentru Agerpres: "La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh.

Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei", a spus Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum. "Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum".

Citeste si: Ministerul Energiei ia în calcul plafonarea temporară a prețurilor la energia electrică

Nu va exista o plafonare a prețurilor la nivelul producătorilor 

"Dacă plafonezi preţul la producători, omori interesul pentru investiţii", a explicat el. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”- wowbiz.ro

"Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi. La aceste preţuri se ataşează TVA care intră imediat la facturare. Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget. S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor, în jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problemă pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarnă.

Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende şi în avans, din certificatele de CO2. România primeşte circa un miliard de euro în acest an de la Banca Europeană de Investiţii. Deci nu este o problemă asigurarea acestor bani", a mai spus Niculae Havrileț.

Citeste si: Gazele s-ar putea scumpi peste așteptări în această iarnă. Care este explicația


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si