Pentru prima dată în istorie, prețurile gazului în Europa, au depășit marți cuantumul de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi. Miercuri, recordul înregistrat cu doar 24 de ore înainte a fost depășit, înregistrând astfel înregistrând un total de 1.040 de dolari pe mia de metri cubi. În ziua următoare, joi, Europa plătea peste 1.100 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze.

Rezervele Europei, începând de la gaze şi cărbune la apă până la producţia de electricitate, sunt în cantități limitate, existând foarte puține semne potrivit cărora situaţia se va îmbunătăţi în viitorul apropiat, perioada în

care ne aflăm fiind una în care cererea continuă să crească din cauza perioadei de acalmie rezultate de pandemia de Covid-19.

Citeste si: VIDEO| După ce s-au scumpit toate, și hainele vor avea prețuri mai mari începând din această toamnă

Gazele rusești au fost oprite

Gazele din Rusia care ajungeau pe teritoriul Germaniei prin staţia Mallnow au fost oprite, așadar fiind afectată recuperarea parțială de ieri. În plus, volumele care circulă prin conducă au scăzut cu aproape o treime comparativ cu nivelul de la începutul săptămânii.

Cantitățile înmagazinate pentru sezonul rece se află la cele mai mici niveluri corespondete acestei perioade din ultimul deceniu.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Conform unui raport întocmit de firma de specialitate Inspired Energy, importurile de gaz natural lichefiat în Europa vor rămâne la niveluri mai scăzute, din pricina faptului că producătorii și furnizorii se orientează să satisfacă mai degrabă cererea de pe piața asiatică.

Citeste si: Pensionarii din toată țara ies astăzi în stradă. Se cere demisia lui Florin Cîțu

În UK, 3 furnizori de energie electrică și-au închis porțile

Miercuri, trei furnizori de energie din Marea Britanie şi-au închis definitiv porțile, totalul ajungând la 10 de-a lungul ultimei luni. Circa 1,7 milioane de gospodării au fost nevoite să îşi schimbe furnizorul de energie electrică.

Gazul natural din Olanda pentru luna următoare, un sistem de referinţă pentru piaţa din Europa, a crescut cu 13,4% la 98,23 euro per megawatt/oră, înregistrându-se creşteri similare şi în Marea Britanie. Costurile energiei electrice din Germania a crescut cu până la 12% la 132 per megawatt/oră, în timp ce echivalentul francez a înregistrat un plus de 10,3%. Ambii indici au ajuns la niveluri record joi, 30 septembrie.

Citeste si: VIDEO| Salariul minim se majorează cu 10 la sută începând de anul viitor

Importurile rusești înregistrează pierderi semnificative

Importurile europene din Rusia în ianuarie-august 2019 au totalizat 118,3 miliarde de metri cubi (bcm), în timp ce în aceeași perioadă din 2021, acestea au totalizat 99 miliarde de metri cubi, înregistrând astfel o scădere de 19,3 bcm.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Importurile de GNL în Europa și Turcia combinate au scăzut cu 9 miliarde de metri cubi în ultimele opt luni ale anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar această cădere ar putea ajunge până la 15 miliarde de metri cubi, chiar dacă mai mult

GNL importă Europa în ultimele 4 luni din acest an decât în ​​2019.

Citeste si: Italia dorește să modifice modul de calcul al facturilor de la electricitate pentru a putea controla prețurile


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si