Cozonac fără frământare: Cea mai simplă reţetă de Paşte. Este pur şi simplu delicios

Cozonac fără frământare. Cozonacul este un dulce tradițional, nelipsit de pe mesele de Crăciun sau de Paște. Când vine vorba de cozonac de casă mai că-ți plouă în gură, pe bună dreptate.

Cozonac fără frământare. Cozonacul pregătit în casă nu are egal și nu se compară cu unul cumpărat. Un  cozonac fără frământare  te scutește de efortul necesar frământării aluatului și te ajută să ai masa încărcată cu bunătăți în preajma sărbătorilor și nu numai.

Citeste si: Secretul cozonacilor din zona Sibiului

Va fi o plăcere să pregătești cozonacii și să îi vezi cum se rumenesc în cuptorul propriu. 

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

 

  • 1kg făină 000
  • 50g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri+ 1 ou întreg pentru uns
  • 500ml lapte
  • 100g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 150g zahăr
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • un praf de sare

 

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

 

  • 5 albușuri de ou
  • 250g sâmburi de nucă
  • 50g stafide
  • 150g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom

 

ALTE INGREDIENTE NECESARE

 

  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • hârtie de copt
  • zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
  • 100ml lapte pentru dizolvat drojdia

Mod de preparare

Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.

Citeste si: Cea mai bună făină pentru cozonacul de Paşte

Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin.

Mai departe încălzește ușor laptele apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.

Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.

Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească.

În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei;

Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit;

S-ar putea să fie puțin dificil de amestecat. Te poți folosi și de mâini dacă îți e mai ușor. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic.

Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop.

Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.* Cei care dețin un bol tupperware trebuie să lase aluatul la dospit în bol, cu capacul pus. După ce capacul sare de trei ori, aluatul este gata de lucru.

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.

Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei.

Întinde umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.

Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;

Unge cozonacii cu ou și presară puțin zahăr deasupra lor;

Lasă cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Citeste si: Vânzări record la cozonaci

 

 


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri