Simbolul Sărbătorilor Pascale îl reprezintă ouăle roșii. Trebuie să verifici dacă sunt proaspete, înainte de a prepara rețetele. Cele cumpărate din comerț au, în general, date de expirare, însă chiar și așa, o precauție în plus este benefică.

Cum verifici dacă ouăle de Paște sunt proaspete

1. Testul cu apă

Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece.

Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt; dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!

Citeste si: Săptămâna patimilor la cumpărături

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

2. Testul prin spargerea oului

Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.

Se rup lanțurile proteice (substanțe variate ce se leagă una de cealaltă) din albușul oului odată cu trecerea timpului, și la un ou vechi, gălbenușul și albușul nu mai sunt lipite unul de celălalt, astfel degradându-se.

  3. Testul prin agitarea oului

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.

  4. Atenție la ”termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. În general ouăle pot fi consumate în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verificați printr-un test de prospețime nu?

Citeste si: Cadourile perfecte pentru Paște

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si