”Invadatorii au lansat din nou un atac asupra Azovstal, după ce convoiul ONU a părăsit regiunea Donețk, a declarat Petro Andrușcienko, consilierul primarului ucrainean al Mariupolului”.

Harta Azovstal. Combinatul are o suprafață de peste 11 km pătrați

În urmă cu o săptămână, pe 3 mai, forțele ruse au luat pentru prima dată cu asalt combinatul siderurgic. La acel moment, aproximativ 200 de civili se adăposteau în continuare în buncăre.

Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol este ultima formă de rezistenţă împotriva forţelor ruse din orașul-port. Sâmbătă, oficialii ucraineni au anunțat că s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în complexul industrial. Rămân însă în continuare luptători ai Regimentului Azov.

Duminică, într-o conferință de presă, luptătorii de la uzină au spus că vor continua să lupte atât timp cât sunt în viaţă, iar predarea în fața trupelor rusești nu este o opțiune.

Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov.

În subteran, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri.

Cotidianul german BILD a publicat o diagramă care arată cum sunt împărțite subteranele uzinei Azovstal.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

1. La suprafață, în interiorul combinatului, sunt amplasate tancuri și piese de artilerie ucrainene.

2. Lunetiști se ascund în clădirile din combinat.

Citeste si: Se întâmplă chiar acum la graniţa de sud cu Ucraina. Decizia momentului vine din Belarus

3. Un buncăr din timpul Războiului Rece.

4. Civilii se ascund între al doilea și al patrulea etaj subteran al combinatului. Proviziile de mâncare și de muniție se află acolo.

5. Buncărul are un sistem independent de alimentare cu electricitate și apă.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

6. Tunelurile subterane au lungime totală de 24 de kilometri și îi protejează pe cei adăpostiți aici de bombardamente.

7. Luptătorii ucraineni sunt localizați la ultimul nivel în subteran. 

De ce este important combinatul Azovstal pentru Rusia

În Azovstal, ultimul bastion de rezistență ucraineană din Mariupol, situația este disperată. Un convoi umanitar de autobuze ale ONU și Crucii Roșii se îndreaptă către uzina asediată. Este așteptat să ajungă în oraș în această dimineață. Se crede că, pe lângă luptători, la Azovstal mai sunt aproximativ 200 de civili, inclusiv cel puțin 20 de copii.

Acum două zile s-a reușit scoaterea de acolo a 156 de femei și copii, care trăiau în subteran de mai bine de două luni. Rusia anunțase trei reprize de încetare a focului pe parcursul a trei zile pentru a permite evacuările. Ieri, în prima zi, nu a respectat armistițiul promis, a spus adjunctul comandantului regimentului Azov, care apără uriașul complex siderurgic.

Citeste si: Explicația șocantă pe care a avut-o Vladimir Putin pentru un părinte care și-a pierdut fiul în războiul din Ucraina


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si