
1 din 4 | Cum recunoști pepenii românești din piețe?

2 din 4 | Cum recunoști pepenii românești din piețe?

3 din 4 | Cum recunoști pepenii românești din piețe?

4 din 4 | Cum recunoști pepenii românești din piețe?
Primii pepeni au început deja să apară pe piețe comparativ cu anii trecuți când ajungeau la tarabe undeva în luna iulie sau chiar august. În ultima perioadă producătorii au apelat la metode care să grăbească coacerea fructelor sau chiar au adus pepeni din import.
Comercianții din piețe aduc la tarabe pepeni încă din prima parte a verii, atunci când pe piață predomină fructele din import iar prețurile sunt undele ridicate. Iată cum recunoști pepenii românești!
Cum recunoști pepenii românești din piețe?
Când apar pepenii românești?
Adevărații pepeni românești apar pe piețe pe la sfârșitul lunii iunie sau chiar începutul lunii iulie. Agricultorii spun că unii pepeni ajung să cântărească chiar și 17 kilograme.
Citeste si: Reţetă dulceaţă de vişine: Greşeala pe care trebuie să o eviţi
Pepenele are ca efecte:
- hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă;
- are rol antioxidant, datorită licopenului pe care-l conține;
- este ideal pentru scăderea în greutate;
- stimulează diureza.
Cum recunoști pepenii românești din piețe?
Valori nutriționale pepene:
- 43 de calorii
- 0 grame de grăsimi
- 2 miligrame de sodiu
- 11 grame de carbohidrați (dintre care 9 grame de zahăr)
- 1 gram de fibre.
- 21% din doza de vitamina C
- 17% din doza de vitamina A
- 2% fier
- 1% calciu.
Cum recunoști în piețe pepenii românești?
Agricultorii ne spun că pepenii românești sunt mai dulci, mai parfumați, mai proaspeți și coaja lor arată diferit.
„Pe partea din spate trebuie să fie galbene, atunci sunt ajunse la maturitate. Coada, când e proaspătă, să fie verde. Şi după aceea sunetul. Trebuie să fie jos, nu o ținem în mână că diferă sunetul, da? Să fie un sunet ca şi cum am da într-o scândură”, spune un producător de pepeni.
Cum recunoști pepenii românești din piețe?
Potrivit unui calcul al producătorilor de pepeni din Dăbuleni investiția pentru un hectar de pepeni s-a dublat comparativ cu anul trecut. Mulți dintre producători au renunțat la a mai cultiva pepeni și s-au axat pe cereale. Cei care cultivă pepeni susțin că au redus suprafețele până la o treime.
Energia nu este singura care a sărit la preț, ci și inputurile care s-au scumpit cu 130%-150%, iar folia pentru învelit a devenit mai scumpă cu 40%.
Mulți dintre cultivatorii de pepeni au declarat că se vor reorienta și vor alege ca în solul nisipos din zonă să pună cereale.
Citeste si: Reţetă vişinată: Cum poţi face vişinată la tine acasă?
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, specializarea Jurnalism și a urmat cursurile unui masterat în Resurse Umane.
A fost atrasă din timpul liceului de domeniul jurnalistic, motiv pentru care încă de pe băncile facultății a trecut prin redacțiile unor publicații și posturi de televiziune.
Și-a început cariera în presă în anul 2021 ca redactor pentru site-ul stirilekanald.ro, unde se află și astăzi și unde pune în practică pasiunea pentru jurnalism.