Cum îţi dai seama că roşiile pe care le cumperi din piaţă sunt româneşti?

Dacă vă aflați printre persoanele care preferă roșiile românești și nu pe cele de import, este important să știți măcar câteva dintre cele mai bune soiuri autohtone și cum să le recunoațeți.

Roșiile concurează cu citricele în privința conținutului de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanși. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre substanțele cu un rol important în detoxificarea organismului.

Care sunt beneficiile roșiilor?

Mențin oasele sănătoase

Știm că nu te-ai fi așteptat la acest efect al roșiilor. Însă mai multe studii au demonstrat că licopenul din acestea întârzie instalarea osteoporozei în perioada de premenopauza.

În plus, roșiile conțin o cantitate considerabilă de calciu și vitamina K. Ambele elemente nutritive sunt esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură.

Efecte benefice pentru piele, par și unghii

Antioxidanții din roșii îți pot curată tenul acneic, mixt sau gras. Poți prepară o masca pentru față din pulpă roșiilor sau te poți clăti o dată pe săptămâna cu suc de roșii.

Pielea este ajutată și din interior, consumul regulat de roșii ajutând celulele din tegumente să se regenereze, grăbind eliminarea toxinelor.

În ajutorul pielii, părului și unghiilor tale vine și vitamina A din roșii, care le va hidrata și întări.

Roșii pentru inima și rinichi

Da, ai citit bine. Roșiile conțin vitamine din grupul B care, alături de potasiu, reduc nivelul colesterolului și echilibrează tensiunea arterială.

Consumul de roșii te poate ajută, așadar, să întârzii apariția bolilor cardiovasculare, să scazi riscul de infarct și de tromboză.

Roșiile au și efect diuretic, datorită antioxidanților din compoziție și a formei zemoase. Unele studii au arătat și că persoanele care consumă roșii au mai puține șanse să facă pietre la rinichi.

Cele mai gustoase soiuri de roșii românești și cum să le recunoașteți

Inima de bou  

Este roșia românească cea mai răspândită în piețele din România. Este un soi rustic, cu rezistență la bolile specifice. 

Inima de bou este ușor de recunoscut, fiind acea roșie mare, care după culegere rezistă doar câteva zile. Însă, are rezistență mare la crăpare și transport. Fructele au o culoare de roșu intens, formă globulară cu 3- 4 loji seminale și o greutate între 400 – 700 grame.

Portocalia de Mischii

Această roșie se coace destul de repede, înaintea altor soiuri. Este rezistentă la transport, fructul având o formă rotundă și culoare portocalie, cu pielea netedă, tare la pipăit.

Citeste si: VIDEO- Au apărut primele roșii românești în supermarket-uri. Prețul este cu 20% mai mare anul acesta

Miezul este cărnos, dulce parfumat și cu o cantitate normală de semințe în cele 4-5 loje.

Într-un kilogram intră între 6-8 astfel de roșii. 

Puszta Kolozs



Este un soi de roșii românești originar din zona Turdei. Fructul este mare, într-un kilogram intrând cam două roșii.

Fructul este de culoare roșie, puțin turtit și cu un gust fin. De asemenea, este o roșie cărnoasă și cu miezul suculent. Acest tip este foarte bun în salate, mâncăruri sau sucuri.

Pontică/Dacia

Este un soi românesc obținut în 1988 la stația de cercetare legumicolă de la Vidra.

Pontica are o creștere determinată, ceea ce înseamnă că face un singur rând de fructe pe an. Acestea sunt de mărime medie (100-150 de grame), de formă sferică, cu o culoare mai mult maronie decât roșie.

Fructele sunt tari, sărace în semințe și cu un cotor tare. Sunt ideale pentru consumul în salate și pentru murături sub formă de gogonele.

Roșiile de Țigănești

Sunt originare din satul cu același nume din județul Teleorman. Fructele se caracterizează printr-o mărime medie (100-150 de grame), cu coajă de un roșu intens și miez malaios, mai deschis la culoare decât coajă. 

Roșiile de Țigănești erau foarte apereciate, dar au devenit o raritate, fiind înlocuite de soiuri de import, care se coc mai repede și dau cantități mai mare, dar care nu se compară la gust.

Citeste si: Adevărul despre roşiile cu ţugui. Sunt sau nu tratate cu substanțe chimice?


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...