Adevărul despre roşiile cu ţugui. Sunt sau nu tratate cu substanțe chimice?
Adevărul despre roşiile cu ţugui. Sunt roşiile ţuguiate, tratate chimic? Iată ce spun specialiștii!
Adevărul despre roşiile cu ţugui. Pieţele sunt pline de un sortiment de roşii ţuguiate, care a iscat scandaluri între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.
De-a lungul timpului, acest sortiment de roşii ţuguiate a iscat unele contraducții între clienţi şi producători.
Din ce în ce mai mulţi clienţi din pieţe evită să cumpere tomate ţuguiate, spunând că moţul ar fi un indiciu al stimulării plantei cu chimicale, pentru coacere rapidă.
Pe de altă parte, specialiştii susţin că există cel puţin o varietate de tomate cu acel mucron, ce-i drept, nu foarte pronunţat.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Contraindicaţii ridichii: Cine nu ar trebui să mănânce aceste alimente?
Chiar dacă perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, la tarabe apar ”roşii româneşti” încă din mai, chiar aprilie. Unele dintre tomatele timpurii sunt mici şi au moţ, despre care vânzătorii lor afirmă că este o caracteristică a soiului, Prekos, adus din Bulgaria.
Totodată, specialiştii în horticultură au motive să creadă că cele mai multe roşii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe chimice, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.
Citeste si: VIDEO- Verdețuri exotice cultivate în serele românești. Plantele sunt foarte căutate
Astfel, fuga după profituri mari îi împinge pe mulţi dintre legumicultori să recurgă la soluţii pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei, astfel încât să ia faţa concurenţei.
Horticultorii susțin că aceste metode, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, au ca efect deprecierea legumelor. Tomatele sunt cele mai expuse acestor practici.
Nu puţini sunt clienţii care cumpără din pieţe roşii fără gust, deşi sunt produse local, şi care, odată tăiate, au un aspect anormal.
Citeste si: Roșiile au ajuns să coste mai mult decât kilogramul de carne. Vezi prețurile
O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, spun fermierii oneşti, este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.