Adevărul despre roşiile cu ţugui. Sunt roşiile ţuguiate, tratate chimic? Iată ce spun specialiștii!
Adevărul despre roşiile cu ţugui. Pieţele sunt pline de un sortiment de roşii ţuguiate, care a iscat scandaluri între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.
Adevărul despre roşiile cu ţugui. Sunt sau nu tratate cu substanțe chimice?
De-a lungul timpului, acest sortiment de roşii ţuguiate a iscat unele contraducții între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.
Din ce în ce mai mulţi clienţi din pieţe evită să cumpere tomate ţuguiate, spunând că moţul ar fi un indiciu al stimulării plantei cu chimicale, pentru coacere rapidă.
Pe de altă parte, specialiştii susţin că există cel puţin o varietate de tomate cu acel mucron, ce-i drept, nu foarte pronunţat.
Citeste si: Contraindicaţii ridichii: Cine nu ar trebui să mănânce aceste alimente?
Chiar dacă perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, la tarabe apar ”roşii româneşti” încă din mai, chiar aprilie.
Unele dintre tomatele timpurii sunt mici şi au moţ, despre care vânzătorii lor afirmă că este o caracteristică a soiului, Prekos, adus din Bulgaria.Ce spun specialiștii despre roșiile cu țugui?
Totodată, specialiştii în horticultură au motive să creadă că cele mai multe roşii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe chimice, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.
Citeste si: VIDEO- Verdețuri exotice cultivate în serele românești. Plantele sunt foarte căutate
Astfel, fuga după profituri mari îi împinge pe mulţi dintre legumicultori să recurgă la soluţii pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei, astfel încât să ia faţa concurenţei. Horticultorii susțin că aceste metode, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, au ca efect deprecierea legumelor. Tomatele sunt cele mai expuse acestor practici.
Nu puţini sunt clienţii care cumpără din pieţe roşii fără gust, deşi sunt produse local, şi care, odată tăiate, au un aspect anormal.
Citeste si: Roșiile au ajuns să coste mai mult decât kilogramul de carne. Vezi prețurile
O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, spun fermierii oneşti, este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.