Cum se aleg babele la început de primăvară? Primele zile de primăvară sunt cunoscute în tradiția românească ca ”Babele” sau Zilele Babei Dochia. 

Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu Baba Dochia, care aduce iarna și care începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este înlocuită de primăvara.

Cum se aleg babele la început de primăvară?

Cum se aleg babele la început de primăvară și ce semnificația are această tradiție?

[Sursa foto: PixaBay]

Cum se aleg babele? Tradiții la început de primăvară!

O tradiție din străbuni spune că la începutul fiecărei primăveri, fiecare persoană trebuie să își aleagă câte o babă. Acest obicei se respectă încă din cele mai vechi timpuri și care s-a transmis din generație în generație.

Babele sunt în perioada 1-9 martie, zile considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Se crede că, dacă îți alegi ”baba” într-una din aceste zile, cum va fi vremea în ziua respectivă așa îți va fi și anul. Babele mai sunt cunoscute sub denumirea de Zilele Dochiei.

Dacă este soare și vreme bună în ziua babei alese de tine, atunci anul va fi unul presărat cu momente plăcute, cu realizări și foarte multe bucurii.

Citește și: Mărțișor 2023. Ce semnifică mărțișorul în tradiția românească?

Însă, dacă vremea e capricioasă și întunecată, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți în timpul anului și se mai poate confrunta cu probleme.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

În plus, vremea din ziua babei nu arată doar cum va fi anul, ci se spune că oferă indicii și despre personalitatea celui care a ales-o. 

Pentru alegerea Babelor, românii au la dispoziție două modalități. Prima și cea mai des întâlnită este cea în care fiecare persoană își alege, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.

Citește și: Felicitări de 1 Martie 2023. Urări și mesaje deosebite: „O primăvară fericită și împlinită!”

A doua variantă este alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Pentru cei care s-au născut în intervalul 1-9, atunci lucrurile sunt simple, ziua de naștere fiind baba lor.

Baba fiecărui om este în ziua în care s-a născut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).

Cum se aleg babele la început de primăvară?

Cum se aleg babele la început de primăvară și ce semnificația are această tradiție?

[Sursa foto: PixaBay]

Baba Dochia- legende

Legenda spune că, în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină.

Tradiția populară mai spune că Babele erau femei puternice, care cunoșteau foarte multe informații și care puteau face predicții meteorologice. 

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam seama că nu ne ajung banii de două banane, ci doar de una.”- kfetele.ro

Citeste si: "E cumva o glumă?!" Cum a apărut Kate Middleton pe coperta unei prestigioase publicații din Anglia- radioimpuls.ro

O altă legendă spune că, Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete. Astfel, când acesta a crescut, i-a adus mamei lui acasă o noră. Baba Dochia nu a putut accepta acest lucru, fapt care a determinat-o să îi facă viața grea. Într-o zi, Baba Dochia i-a dat tinerei un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să o spele, spunându-i acesteia să nu se întoarcă acasă până ce lâna nu este albă. În zadar a încercat tânăra să spele lâna, culoarea acesteia rămânând neschimbată.

Citește și: EXCLUSIV: Când vine primăvara 2023- Temperaturi ridicate de până la 19 grade Celsius/ ”Vom mai avea, cu siguranță, și episoade de iarnă”

În acel moment, Iisus Hristos i s-a arătat și i-a dăruit o floare roșie cu care să spele lâna. Imediat după acest moment, lâna neagră a devenit albă, iar fata s-a întors fericită acasă. Baba Dochia s-a înfuriat peste măsură și a plecat în căutarea primăverii, purtând pe ea 9 cojoace. Vremea călduroasă a făcut-o pe Baba Dochia să își dea jos toate cojoacele în timpul călătoriei. După ce a renunțat și la ultimul cojoc, iarna s-a întors, iar Baba Dochia a înghețat.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 si 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreuna cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere.

Citește și: Mărțișor 2023. Tradiții și superstiții în prima zi de primăvară


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si