Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?

În Dicţionarul liturgic, este consemnată forma bodaproste, cu această explicație: formulă de mulţumire când se primeşte un dar dat de pomană pentru sufletele celor morţi. Formula „bogdaproste” s-a generalizat ca expresie de mulţumire pentru un dar, care este făcut fără nădejdea unei răsplătiri pământeşti. Cel ce dă de bodaproste dăruieşte din toată inima, fără a mai cere ceva în schimb. Cel ce spune bodaproste îl încredinţează pe dăruitor darului veşnic al lui Dumnezeu.

Alina Raducu, miercuri 20 ianuarie 2021 , 22:17

Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?
Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Conform DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura formă literară corectă este „bogdaproste”, varianta bodaproste fiind considerată din „popor”.

Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?

În limba română, cuvântul bogdaproste provine din limba bulgară – bogu da prosti – însemnând, literal, „Dumnezeu să- ierte pe morţii tăi”. O astfel de formula de mulţumire, când se primeşte ceva de pomană, se întâlneşte doar la creştinii ortodocşi.

Expresia „ca un pui de bogdaproste” are înţelesul: (despre copii) prăpădit, nenorocit şi îşi are originea în faptul că, altădată, se dădeau mănăstirilor, în dar sau ca bir, pui, care, de obicei, nu erau dintre cei mai mari şi mai graşi.

Totodată, de fiecare dată când rostim acest cuvânt înseamnă că avem un sentiment de mulțumire, conform crestinortodox.ro. În plus, acest gest poate sugera și faptul că ne rugăm pentru persoanele care s-au stins din viață.

Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?
Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?

Câteva exemple de greșeli gramaticale frecvente! Cum scriem corect?

1. Vre-o
Variantă corectă e vreo întotdeauna, fără excepție. Vre-o, vre-un nu există niciodată. 

2. Noștrii/Voștrii

Niciodată nu se scrie cu doi „i”, nu există nici o excepție. Forme corecte: „noștri” și „voștri”.

3. vroiam

Voiam să scriu corect și inventam cuvinte. După verbul ”a vroi”.

4. să fi, să nu fi

Varianta corectă e să fii și să nu fii, întotdeauna cu doi „i” când e cu ”să”, la conjunctiv prezent. Exemplu: Tu să fii deștept, tu să nu fii altfel. 

5. să aibe

Deseori este făcută această greșeală, varianta corectă, însă, este: să aibă!

Citeste si: Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”?


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce surpriză! Ea este prima concurentă nominalizată spre eliminare la Survivor România... Ce surpriză! Ea este prima concurentă nominalizată spre eliminare la Survivor România 2021. Decizia Faimoșilor a surprins pe toată lumea
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce... PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce orașe au fost depistate?
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si