Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”?

Cât de importantă este scrierea corectă? Multora li se întâmplă să aibă dileme în ceea ce privește scrierea corectă a unor cuvinte. Scrierea corectă este un bun indicator pentru atenția la detalii pe care am putea să o avem într-o simplă conversație cu o persoană, atunci când vrem să redactăm un text sau să susținem un discurs, inclusiv în activitatea noastră de zi cu zi.

Author: Alina Raducu marți 12 ianuarie 2021 , 13:52

Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”?
Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În partea opusă ar fi, o scriere neîngrijită, incorectă care poate fi interpretată într-un mod nu prea plăcut de ceilalți.

Mulți români își pun întrebarea atunci când au de redactat diverse texte: "Oare cum se scrie corect: „cearșaf” sau „cearceaf”?"

Cum este corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”? 

Conform DOOM, forma corectă este „cearșaf” la singular și „cearșafuri”, plural. Totodată, acest cuvânt înseamnă un obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma

Regulile gramaticale ale limbii române actuale sunt un element esențial în ceea ce privește exprimarea corectă. Cunoașterea limbii române, înțelegerea și aplicarea acesteia, în orice situație ajută la o receptarea corectă a unui mesaj, iar fără contribuția acestei limbi unice nu ar fi posibile înțelegerea și însușirea a tot ceea ce ne înconjoară, de-a lungul secolelor pentru întreaga umanitate.

Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”?
Cum se scrie corect: ”cearceaf” sau ”cearșaf”?

Citeste si: Cum se scrie corect: masterand sau masterant?

Câteva exemple de greșeli gramaticale frecvente! Cum scriem corect?

1. Vre-o
Variantă corectă e vreo întotdeauna, fără excepție. Vre-o, vre-un nu există niciodată. Am văzut de curând scris vreounul -mă dor ochii și acum.

2. Noștrii/Voștrii

Niciodată nu se scrie cu doi „i”, nu există nici o excepție. Forme corecte: „noștri” și „voștri”.

3. vroiam

Voiam să scriu corect și inventam cuvinte. După verbul ”a vroi”.

4. să fi, să nu fi

Varianta corectă e să fii și să nu fii, întotdeauna cu doi „i” când e cu ”să”, la conjunctiv prezent.

Exemplu: Tu să fii deștept, tu să nu fii altfel. 

5. să aibe

Deseori este făcută această greșeală, varianta corectă, însă, este: să aibă!

Citeste si: Cum se scrie corect gramatical: servici sau serviciu?


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Simona Halep a făcut senzație pe internet îmbrăcată în costum de baie. Sportiva și-a... Simona Halep a făcut senzație pe internet îmbrăcată în costum de baie. Sportiva și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani
spotmedia.ro
Cum a reușit Clotilde Armand să ”deschidă porțile sortatorilor” de gunoi și la cine... Cum a reușit Clotilde Armand să ”deschidă porțile sortatorilor” de gunoi și la cine ajung banii plătiți de Primăria Sectorului 1
spotmedia.ro
Hic Rhodos, hic salta, Clotilde! Hic Rhodos, hic salta, Clotilde!
b1.ro
Pericol pentru toţi turiştii de la mare! Este inamicul invizibil, dar care atacă rău!... Pericol pentru toţi turiştii de la mare! Este inamicul invizibil, dar care atacă rău! Pândeşte în apă şi când mergeţi la masă
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si