Cum te poți vaccina în România și ce se întâmplă cu românii vaccinați în alte țări cu seruri neautorizate de EMA

Până la această dată, autoritățile din România au reușit să vaccineze 3,6 milioane de rezidenți, iar până în toamnă acestea își doresc să vaccineze 10,4 milioane de persoane. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat cum se pot vaccina românii și ce se întâmplă cu cetățenii români care s-au vaccinat cu seruri neautorizate de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Author: Andreea Bolocan luni 10 mai 2021 , 09:50

Cum te poți vaccina în Romînia andrei baciu ministerul sanatatii
Cum te poți vaccina în Romînia[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Invitat în cadrul unei emisiuni TV, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat faptul că la acest moment, spre deosebire de primele luni ale campaniei, accesul la vaccin este mult ușurat pentru populație, care are la dispoziție mai multe variante pentru a se imuniza. Totodată, acesta crede că în următoarea perioadă persoanele vor veni la vaccinare motivate de pragmatism.

Când va fi posibilă vaccinarea copiilor în România

Andrei Baciu a declarat că până la toamnă cel mai probabil va fi autorizată și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani și va fi nevoie de gândirea unei noi strategii dedicate acestora.

Citeste si: Andrei Baciu, anunț important despre Maratonul de vaccinare din Bucureşti. Câte persoane vor fi imunizate?

”Dozele de vaccin sunt limitate”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a fost întrebat în cadrul emisiunii TV și despre străinii care lucrează sau trăiesc în România, iar acesta a răspuns că se pot înscrie singuri la vaccinare sau pot fi înscriși de către angajator doar cei care au drept de ședere în România. Cu toate acestea, nu orice turist străin se poate prezenta la vaccinare în România, pentru că fiecare țară are propria ei strategie, iar dozele de vaccin sunt, totuși, limitate.

Ce se întâmplă cu românii vaccinați în alte țări cu seruri neautorizate de EMA[Sursa foto: PixaBay]

O altă întrebare adresată lui Andrei Baciu a fost cea legată de problema românilor care lucrează, de exemplu, în Emiratele Arabe Unite și au fost vaccinați cu vaccinul chinezesc Sinopharm, nerecunoscut deocamdată în Europa, dar pentru care OMS a emis autorizație de urgență și dacă aceștia trebuie să mai stea sau nu în carantină la revenirea în România.

Secretarul de stat a răspuns:„În acest moment se analizează și acest aspect, însă pentru noi sunt (valabile- n.r.) vaccinurile care au autorizație de la Agenția Europeană a Medicamentului. Lucrurile sunt în dinamică, se vor găsi soluții, adică se va echilibra situația, se va alinia la demersurile internaționale. Sunt astfel de discuții la nivel european, nu este România singura țară care se confruntă cu această situație, cred că în perioada următoare se va identifica o soluție oarecum uniformă la nivel european”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

Cum te poți vaccina în România

În România, oricine dorește să meargă să se vaccineze pe baza unei programări o poate face, prin intermediul platformei de programare, acolo unde este disponibilă și o hartă a centrelor de vaccinare din întreaga țară. Autoritățile încurajează în continuare această metodă, care oferă predictibilitate.

Citeste si: VIDEO- Vaccinare cu gândul la vacanțe: Record de persoane imunizate în weekend

De asemenea, orice doritor se poate prezenta în orice centru de vaccinare doar cu buletinul și se poate vaccina, în limita locurilor disponibile. Prioritate au, în continuare, cei care își fac o programare. Dacă ai peste 60 de ani, poți fi vaccinat pe parcursul întregii zile, dacă există un loc liber, un slot neocupat. Dacă ai sub 60 de ani, te poți vaccina după ora 14:00, tocmai pentru a oferi în continuare prioritate persoanelor peste 60 de ani, a explicat Andrei Baciu.

Evenimentele dedicate vaccinării, continuă

Andrei Baciu a dat asigurări că evenimentele dedicate vaccinării, cum ar fi maratoanele de vaccinare și centrele drive-thru, vor continua.

În țară sunt 13 astfel de centre drive-thru. Primul a fost deschis la Deva, în 14 aprilie, iar până în acest moment, au fost vaccinate în acest fel 61.000 de persoane. Te prezinți efectiv cu mașina, ești vaccinat în mașină și aștepți 15 minute după vaccinare, a reamintit Andrei Baciu.

Există acum și posibilitatea de a ne vaccina cu ajutorul medicilor de familie. Sunt peste 3.000 de medici de familie care și-au exprimat disponibilitatea de a vaccina atât persoane din cadrul listei proprii, dar și alte persoane, de pe listele altor medici de familie. Ei folosesc vaccinul Johnson&Johnson și până în prezent sunt în jur de 3.500 de persoane vaccinate deja la cabinetele medicilor de familie.

Totodată, maratoanele organizate în cadrul spitalelor militare continuă până la data de 11 mai. Până în acest moment, au fost vaccinate 14.500 de persoane în cele 7 spitale militare din țară, iar 3.500 dintre acestea au fost imunizate pe parcursul nopții.

„E nevoie de soluții care să permită accesul oamenilor inclusiv după program, inclusiv noaptea”, a subliniat Andrei Baciu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si