O nouă amenințare după coronavirus: gripa aviară. Sute de mii de cazuri au fost deja înregistrate în România

Gripa aviară se răspândește cu repeziciune în întreaga Europă. Un focar de gripă aviară a fost confirmat, vineri, la o fermă cu 180.000 de păsări din judeţul Mureş. Animalele vor fi sacrificate.

Author: Mircea Pop duminică 09 mai 2021 , 09:17

O nouă amenințare după coronavirus: gripa aviară. Sute de mii de cazuri au fost deja înregistrate în România
O nouă amenințare după coronavirus: gripa aviară. Sute de mii de cazuri au fost deja înregistrate în România[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială, cu un efectiv de 180.000

de capete, din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, în seara zilei de 6 mai 2021. Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care  a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis, vineri, ANSVSA.

Citeste si: VIDEO- Vacanța grăbește vaccinarea. Maratoanele se dovedesc un succes

Totodată, ANSVSA precizează că a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

Explozie de cazuri

Cazurile de gripă aviară au explodat în Europa. E deja prezentă în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia. 

Autoritățile din întreaga lume își vor uni forțele pentru a stopa răspândirea gripei aviare.

Citeste si: VIDEO-Vaccinare maraton în Capitală. Imunizare în masă în două locații

Rusia a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare la om

Rusia a anunţat, în luna februarie, că a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare de la păsări la om şi că a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la această “descoperire importantă”.

Citeste si: În ce condiții se pot face testele COVID-19 în farmacii

“Toţi cei şapte se simt bine, au trecut cu simptome uşoare peste boală. Ei sunt bine acum. Chiar şi atunci când erau infectaţi s-au simţit bine, iar boala a trecut destul de repede”, a explicat atunci Anna Popova, care conduce agenţia sanitară rusă Rospotrebnadzor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si