Cum vorbești atunci când porți proteză dentară. Exerciții simple

Proteza dentară îți poate crea un anumit disconfort în momentul vorbirii până te obișnuiești cu ea. Iată mai jos câteva exerciții extrem de utile!

Author: Catalina Popa miercuri 24 noiembrie 2021 , 18:32

Cum vorbești atunci când porți proteză dentară. Exerciții simple

Cum vorbești atunci când porți proteză dentară. Exerciții simple

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Există nişte exerciţii simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți acest aspect.

Repetă, pronunţă şi alungește

Când ai o proteză dentară nouă, este posibil ca unele cuvinte să ți se pară greu de pronunţat, dar acest lucru este perfect normal. Exersând repetarea şi alungirea cuvintelor şi expresiilor uzuale vei putea să comunici eficient cu proteza dentară în gură. Practic, nu faci altceva decât să îți re-antrenezi gura să pronunţe corect în condiţiile purtării noii proteze. Literele "S" şi "F" vor crea, de regulă, cele mai multe probleme, aşa că încearcă să exersezi în primul rând cuvinte ce conţin aceste litere.

Citeste si: Prevenirea pătrunderii particulelor alimentare sub proteza dentară. Sfaturi practice

Citește cu voce tare

Odată ce ai început să te acomodezi cu pronunţia, trebuie să redobândești încrederea de a vorbi în timp ce porți proteza dentară. Aşadar, încearcă să citești cu voce tare ziarul sau o carte. Acest lucru te va ajuta să te obişnuiești cu felul în care sună vocea ta atunci când porți proteza, ceea ce va ajuta la clădirea încrederii atunci când vorbești. De asemenea, e bine să te uiți în oglindă- ca atunci când exersezi un discurs- pentru ca astfel să îți dai seama că modul actual de vorbire nu diferă de cel de dinainte de a avea proteză dentară.

Vorbește şi iar vorbește

Discuţiile cu familia şi prietenii reprezintă cea mai bună metodă de a-ți îmbunătăţi discursul general. Poate fi un imens ajutor să rogi pe cineva apropiat să-ți asculte modul de vorbire, deoarece respectiva persoană va putea identifica acele cuvinte care îți creează probleme şi pe care trebuie să le exersezi. Purtarea unei conversaţii cu proteza dentară în gură te va face să te simţi tu însuți şi poate fi un stimulent real pentru încrederea în tine.

Dacă ai făcut aceste exerciţii şi încă mai faci eforturi să te adaptezi la viaţa cu noua dantură, o discuţie cu medicul dentist ar trebui să fie următorul pas. Medicul îți poate oferi sfaturi şi informaţii suplimentare cu privire la metode adiţionale- precum cremele adezive COREGA pentru proteze dentare- care te pot ajuta în recăpătarea zâmbetului.

Citeste si: Proteza dentară nu mai e un chin! Cele mai noi inovații în domeniu

Top 4 probleme care pot deranja atunci când porți o proteză dentară

Folosirea unei proteze dentare este o experiență complet nouă. Perspectiva de a purta o o astfel de proteză poate fi descurajantă, dar nu este cazul să te îngrijorezi: milioane de oameni îşi trăiesc viaţa la maximum chiar și în aceste condiții.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Cu toate acestea, există câteva probleme obișnuite pe care le poți resimți inițial, în calitate de purtător al unei proteze dentare totale sau parțiale.

Acumularea de particule alimentare

Când particulele alimentare se blochează între proteza dentară și gingie, acest lucru poate cauza iritaţie și durere. Poate chiar să te neliniștească atunci când zâmbești, râzi sau vorbești.

Citeste si: Sfaturi prețioase pentru fixarea solidă a protezei dentare, care durează până la 12 ore

Mestecarea cu dificultate

Este posibil să resimți disconfort sau deplasarea protezei dentare atunci când mănânci, mai ales la început, când te obișnuiești cu ea, și/sau când consumi alimente tari și greu de mestecat. Uneori, vei simți îmbunătățiri pe măsură ce te obișnuiești cu purtarea acesteia și pe măsură ce inflamaţia inițială din gură se reduce. Alteori, vor fi necesare alte măsuri, stabilite în urma consultării dentistului.

Proteza dentară alunecă sau se mișcă

Lucrul acesta poate să apară din cauza retracţiei gingivale cu trecerea timpului, un proces perfect natural, care are loc în urma pierderii/extragerii dinților. Dacă structura osoasă s-au micșorat, proteza dentară are la dispoziție o suprafață redusă de care să se prindă, ceea ce poate determina o mai mare predispoziție ca aceasta să se deplaseze sau să alunece în timpul unor acțiuni obișnuite, cum ar fi mâncatul sau vorbitul. Consultă medicul dentist pentru sfaturi referitoare la protezele dentare care alunecă sau se mișcă.

Probleme la vorbit

Protezele dentare pot transforma conversațiile dintr-o plăcere într-o experiență dureroasă, indiferent că acest lucru se datorează problemelor legate de pronunțarea anumitor sunete sau cuvinte, disconfortului sau problemelor legate de alunecarea protezelor.

Cum îndepărtez crema adezivă din gură şi de pe proteză?

Protezele dentare sunt aproximativ de 10 ori mai moi decât dinţii naturali. Trebuie avută mare grijă în îngrijirea și întreținerea lor.

Produsele specializate de curăţare a protezei COREGA au o formulă slab abrazivă, care distruge 99,99% dintre bacteriile care determină respirația urât mirositoare* şi care, utilizată conform instrucţiunilor, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene şi a petelor. Aşadar, te vei putea apropia mai mult de cei dragi şi vei putea trăi viaţa la volum maxim.

Citeste si: Regulile de aur pentru curățarea unei proteze dentare

Cum se scoate corect o proteză dentară?

Mai întâi trebuie să clătești gura cu apă caldă, iar apoi să scoţi încet proteza dentară, cu mişcări de balans. Pentru a îndepărta reziduurile de cremă adezivă de pe proteză, scufundă proteza într-o soluţie de curăţare a protezei dentare (rezultată prin dizolvarea unei tablete efervescente Corega) respectând instrucţiunile de pe etichetă, şi periază apoi resturile de cremă adezivă de pe proteză.

Clătește cu apă caldă

Pentru a îndepărta reziduurile de cremă adezivă din gură, periază gingiile şi cerul gurii cu o periuţă de dinţi şi clătește cu apă caldă.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

*în teste de laborator


Abonează-te pe
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si