Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, 11 octombrie 2021, că îl desemnează pe liderul USR, Dacian Cioloș, în funcția de prim-ministru și îi dă mandatul de a forma următorul guvern. Ce studii are, de fapt, premierul propus de Klaus Iohannis?

Author: Alina Raducu luni 18 octombrie 2021 , 11:38

Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

[Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, la scurt timp după ce a fost desemnat în funcția de prim-ministru, Dacian Cioloș a declarat că „este o onoare și responsabilitate” să fie desemnat și este pregătit să-și asume

responsabilitatea guvernării. „Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Ce studii are noul premier propus de Klaus Iohannis?

Totodată, Dacian Cioloș a mai avut funcția de prim-ministru între noiembrie 2015 și ianuarie 2017, atunci când a condus un guvern de tehnocrați după demisia lui Victor Ponta și până la alegerile parlamentare din 2016 câștigate de PSD.

Dacian Cioloş este de la 1 iulie 2015 consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, pe probleme de securitate alimentară.

La bază, Cioloș este inginer agronom. Demnitarul a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

[Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș]

Citeste si: Noul Guvern Cioloş 2021: Lista miniştrilor cu care Dacian Cioloş merge în Parlament

Noul premier desemnat, Dacian Cioloș este născut la Zalău, are 52 de ani și este căsătorit.

Astfel, din anul 2000 este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Dacian Cioloș a devenit comisar pentru Agricultură în 2009 și până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.

El a fost ministrul Agriculturii, din octombrie 2007 și până în decembrie 2008 (în Guvernul Tăriceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat.

Deși nu făcea parte din niciun partid politic, în perioada mai – octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.

Totodată, Dacian Cioloș a intrat pe scena politică în ianuarie 2005, când a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

Înainte de a avea funcțiile din Ministerul Agriculturii, între anii 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.

Citeste si: Programul de guvernare USR prevede desființarea Inspectoratelor școlare

CV- Dacian Cioloş

Date personale

Naţionalitate: română

Data şi locul naşterii: 27 iulie 1969, Zalău

Stare civilă: căsătorit

Ocupaţia actuală: Politician român, inginer horticultor, prim-ministru al României. 

Consilier special pentru securitate alimentară al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Carieră politică

2010 – 2014: Membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală

iulie 2009 – ianuarie 2010: Şef al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România
2007 – 2008: Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

2007: Subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Carieră profesională

2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii şi purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului special pentru agricultură al Consiliului UE

2002 – 2003: Task Manager SAPARD, Delegaţia Comisiei Europene în România

1999 – 2001: Coordonator al unor proiecte de cooperare bilaterală privind dezvoltarea agriculturii locale în România
1998 -1999: Director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în judeţul Argeş

Martie-iulie 1997: Stagiar, Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene

1995: Consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă şi rurală în judeţul Argeş
Alte activităţi

Din anul 2000: Membru al „Grupului din Bruges”, grup de reflecţie privind agricultura şi dezvoltarea rurală în Europa

Din anul 1995: Membru fondator al asociaţiei profesionale „Agroecologia”

1995: Reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

2004: Publică lucrarea „Les déterminants de l’institutionnalisation des organisations professionnelles agricoles en Roumanie”

2008: Publică lucrarea „A Competitive European Agriculture Designed for the Citizens – Romanian Perspective”
Educaţie şi formare profesională

Octombrie 2005: Certificat de participare la cursurile de agricultură şi comerţ organizate de Institutul Băncii Mondiale şi de Universitatea Roma III

1997: DEA – Master ştiinţific – „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale”, École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, Franţa

1996: Diplomă de studii aprofundate în domeniul agronomiei şi mediului, École Nationale Supérieure Agronomique, Rennes, Franţa

1994: Diplomă de inginer horticol, Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

1987: Diplomă de bacalaureat, Liceul agroindustrial, Şimleu Silvaniei
Cunoştinţe lingvistice

Română: limba maternă
Franceză: fluent
Engleză: bine

Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?

[Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș]

Citeste si: Liberalii fac apel la vaccinare: ,,Cel mai important lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere partidele și politicienii responsabili"

Declarație de avere- Dacian Cioloș

Dacian Cioloş avea în conturi, în mai 2013, peste 160.000 de euro.

Potrivit declarației de avere publicată în 2020, Dacian Cioloș deţine un teren de 1 hectar şi o casă de vacanţă în comuna clujeană Mărişel. Iar pe lângă acestea, el mai are o casă de locuit şi un apatrtament în Bucureşti.

A avut un autoturism pe care l-a vândut cu 12.500 de euro în 2019. La capitolul bijuterii, ceasuri, tablouri nu a trecut nimic.

Noul premier desemnat, Dacian Cioloș, nu detine nici autoturism si nici bijuterii sau obiecte de arta a caror valoare sa depaseasca 5.000 de euro.

Astfel, în privinţa banilor, premierul are un cont cu 20.000 de lei şi alte patru care însumează peste 61.000 de euro. Totodată, a acordat un împrumut de 48.300 de euro către fratele său, Sorin Cioloş.

În ceea ce privește venituri, Dacian Cioloș şi-a trecut salariul primit de la Comisia Europeană, 132.000 de euro pentru 10 luni, precum şi o indemnizaţie tranzitorie de 16.000 de euro pentru două luni. Totodată, soţia sa, Valerie Cioloş, expert în viticultură, nu a realizat niciun fel de venit anul trecut.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si