Florin Cîțu speră că nu va exista un guvern interimar până la sfârșitul acestui an

Premierul interimar, Florin Cîțu a declarat sâmbătă că executivul a început să lucreze la planificarea bugetară pentru anul viitor.

Author: Madalina Grigore sâmbătă 16 octombrie 2021 , 19:10

Florin Cîțu

Florin Cîțu a vorbit despre situația în care se află România în această perioadă.

[Sursa foto: Google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Noi am început deja să ne uităm la buget şi să construim un schelet al bugetului pentru anul viitor. Intenţia mea era să avem un buget anul acesta, cât mai rapid, să nu stăm cu el până în decembrie. De aceea ne pregătim să avem un buget cât mai rapid”, a declarat Florin Cîţu, în contextul în care Guvernul din prezent este unul interimar.

Citeste si: Marcel Ciolacu, reacție la declarațiile lui Florin Cîțu: „Frig, foame, sărăcie- Asta a reușit”

Florin Cîțu speră că nu va exista un guvern interimar până la sfârșitul anului

„Sper că nu. Era cel mai bine să nu fim în această situaţie, pentru că nu aveam o problemă de rezolvat”, a spus premierul interimar. 

Citeste si: Liberalii fac apel la vaccinare: ,,Cel mai important lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere partidele și politicienii responsabili"

Stabilizarea economiei în România

Întrebat despre creșterea salariilor și despre măsurile pe care le-ar putea lua Guvernul în acest sens, Florin Cîțu a spus că acesta a fost anul în care „am spus că stabilizăm economia”.

„Deja am început să arătăm din măsurile pe care vrem să le luăm în perioada următoare: salariul minim este de deja o decizie să crească cu 11% pentru anul viitor, am venit cu acele măsuri de amânare a plății facturilor și vom mai avea câteva măsuri prin care să reducem povara asupra cetățenilor. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția bugetului, dar lucrurile arată bine”.

Citeste si: Alertă falsă cu fum la un spital din Suceava: Mai mulți pacienți au fost evacuați

Creșterea pensiilor

De asemenea, Florin Cîțu a vorbit și despre creșterea pensiilor „nu s-a stabilit încă procentul, dar eu spun, având în vedere rezultatele economice pe care le avem până acum, că vom discuta și s-ar putea să fie o dinamică diferită de ceea ce am avut până aveam preconizat”.

Legat de pensiile speciale ale primarilor, Florin Cîțu a spus: „aici aș vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliție aveam un grup de lucru care trebuia să găsească soluții exact pentru sistemul de pensii. Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”.

Citeste si: Anchetă în cazul unui bărbat din Tulcea bătut în curtea Spitalului Județean

Cum va afecta criza politică

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că există „foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie schimbat din cauza actualei crize politice, ci doar "dacă România ar intra pe mâna populiştilor am avea o problemă".

Florin Cîțu

Florin Cîțu a spus că totul va „depinde ce guvern vom avea”.

[Sursa foto: Google]

„Eu înţeleg îngrijorarea agenţiilor de rating, am discutat despre acest lucru. Foarte mici şanse să vedem un derapaj datorită acestei crize politice, pentru că bugetele sunt făcute, cheltuielile sunt făcute, sunt deja în buget, nu ar exista.

Doar un guvern nou şi dacă cumva România ar intra pe mâna populiştilor, a demagogilor, care 30 de ani au promis reforme şi nu au făcut, atunci am avea o problemă, pentru că ar putea să schimbe politicile pe care le-am adoptat. Deci, în acest moment, nu există acest risc", a spus premierul interimar Florin Cîţu. 

Citeste si: Nicușor Dan a declarat că este îngrijorat de situația Capitalei în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Acesta a mai spus că va „depinde ce guvern vom avea”.

„Această guvernare în jurul Partidului Naţional Liberal a arătat că poate să stabilizeze economia într-o perioadă de criză, să aibă încasări mai bune. Riscul este dacă apare o guvernare populistă, care doar pe baza unor promisiuni va începe să cheltuiască, fără să aibă nicio bază”, a mai adăugat Florin Cîțu.

Citeste si: Liderii PNL îl trimit pe Dacian Cioloș să negocieze cu AUR și PSD

Totodată, premierul Cîțu a vorbit despre câștigarea încrederii investitorilor străini: „Această guvernare în jurul Partidului Naţional Liberal a arătat că poate să stabilizeze economia într-o perioadă de criză, să aibă încasări mai bune. Riscul este dacă apare o guvernare populistă, care doar pe baza unor promisiuni va începe să cheltuiască, fără să aibă nicio bază”, a mărturisit Florin Cîțu. 

Citeste si: Peste 30 de localități din Argeș sunt în carantina de noapte sau de weekend, începând cu această dimineață

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si