UPDATE. Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone s-a predat, joi, la Secţia de Poliţie din Bragadiru, după care a fost dus la Penitenciarul Rahova.

Citeste si: Piedone, pregătit să meargă la închisoare

UPDATE. Primarul Cristian Popescu Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare, a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Decizia e definitivă.

Într-o postare făcută pe Facebook după primirea sentinței, primarul Piedone transmite un mesaj pentru familiile tinerilor decedați în clubul Colectiv și pentru cei răniți în acea noapte fatidică: "Piedone merge la pușcărie NEVINOVAT! Adevărații vinovați pentru tragedia Colectiv sunt liberi!!! Vă veți convinge!"

Piedone: "Merg acum unde mă azvârle statul meu cel românesc"

Fostul edil mai spune că a fost chinuit și tăvălit ca un câine timp de 6 ani și jumătate, fără să fie vinovat de producerea tragediei de la Colectiv:

"M-au luat... NEVINOVAT. Ca pe un câine m-au chinuit și m-au tăvălit șase ani și jumătate! Zilnic mi-au picurat amar și boală în trup și în familie! M-au vânat pe unde m-au prins. Că i-am deranjat, că le-am stricat pușculițele... Rămâneți cu bine, oameni buni! Eu merg acum unde mă azvârle statul meu cel românesc!"

;

UPDATE. Piedone scapă de plata despăgubirilor către familiile victimelor

Primarul Cristian Popescu-Piedone nu mai apare pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească în solidar cu instituţii ale statului despăgubiri de zeci de milioane de euro către victimele tragediei de la Colectiv.

În sentinţa de condamnare dată joi de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul Colectiv este menţionat faptul că Piedone, cei doi pompieri implicaţi în acest caz şi trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 nu vor mai plăti despăgubiri către victime şi reprezentanţii acestora.

Alte condamnări din dosarul Colectiv: Și patronii clubului au primit condamnări cu executare:

- Anastasescu George Alin a fost codamnat la 11 ani si 8 luni inchisoare

- Mincu Costin a fost condamnat la 8 ani închisoare

- Paul Gancea a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare  

Trei funcționari din primărie au fost achitați. La instanța de fond, doi dintre ei primiseră condamnări de 8, respectiv 7 ani de închisoare.

Daune morale și materiale de 36 milioane euro pentru familiile victimelor

Judecătorii au stabilit daune morale de circa 36 de milioane de euro. Sumele trebuie plătite de Primăria Sectorului 4, ISU și firmele condamnaților

Judecătorii Curții de Apel București au stabilit că familiile victimelor moarte în incendiul de la clubul Colectiv trebuie să primească daune morale și materiale de circa 36 de milioane de euro, potrivit sentinței pronunțate joi. Sentința e definitivă.

Piedone, înainte de aflarea sentinței: "Orice s-ar întâmpla astăzi, Piedone nu moare" 

În aşteptarea sentinţei în dosarul Colectiv, primarul Piedone a declarat că politicienii nu au făcut nimic de la producerea tragediei şi spitalele iau foc în continuare, subliniind că "orice s-ar întâmpla astăzi, Piedone nu moare".

"Colectivul a declanşat semnalul de alarmă pentru legiuitori.

Ce au făcut? N-au făcut nimic. Au luat foc spitale în continuare. Dacă Acarul Păun poate fi Piedone şi Piedone poate să-i învie pe toţi morţii(...). Am tăcut şapte ani de zile. Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum, în cei şapte ani de zile, nevinovat. Nu puteţi să ştiţi ce înseamnă să nu te bucuri de ziua mâine şi să aştepţi părerile date. Nu sunt fată mare! Să-mi arate mie un politician din România asta că e fată mare. Nu e nimeni fată mare, dar vreau să răspund pentru ce fac, nu pentru ce n-am făcut. Astăzi, Justiţia îşi va spune cuvântul şi Dumnezeu. Am mare încredere în Dumnezeu. Orice s-ar întâmpla astăzi, capul sus la Dumnezeu, merg înainte. Reţineţi un singur lucru, Piedone nu moare. Să-mi urmăriţi Facebook-ul şi de acolo (n.r. închisoare)", a spus Piedone.

VIDEO: Piedone, cu doar câteva ore înainte de aflarea sentinței: „Cred doar în Dumnezeu!”

 

Știrea inițială. În 15 aprilie, Curtea de Apel București a amânat pronunțarea pentru 3 mai, ulterior fiind stabilită data de 12 mai.

În 3 martie, magistrații au amânat decizia, explicând că au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit şi mai aveau nevoie de timp pentru deliberare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În 3 ianuarie, Curtea de Apel București amânase pentru 3 martie pronunțarea sentinței definitive în dosarul „Colectiv”.

Citește si: COLECTIV. 6 ani de la tragedia care a îndoliat o națiune întreagă

În primă instanță, fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare în cazul clubului Colectiv.
La 21 decembrie 2021, instanţa a stabilit termen de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii în acest caz, la 3 ianuarie 2022.

Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. În 3 noiembrie 2021, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpați, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone.

Şi în aprilie 2021, supraviețuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor reclamau, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaților, ceea ce, spuneau ei, ar duce la pedepse ”mici şi nesemnificative”.

Ce se va întâmpla cu primarul Cristian Popescu Piedone

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în primă instanţă, în 16 decembrie 2019, la opt ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia nefiind definitivă. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. De asemenea, cei condamnați, firmele implicate şi Primăria Sectorului 4 şi ISU trebuie să plătească 1,4 milioane de lei către Spitalul de Arși.

Citește si: Șefa firmei de artificii din dosarul "Colectiv", găsită decedată

Totodată, au mai fost condamnați trei angajați ai primăriei- Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL- Daniela Niţă şi Cristian Niţă, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei. În 16 august 2021, G4media.ro relata că şefa firmei pirotehnice, Daniela Niţă, a fost găsită moartă. Ea primise, în primă instanţă, o condamnare de 12 ani şi 8 luni de închisoare.

sentința definitivă club colectiv

Au trecut mai bine de șase ani de la Tragedia Colectiv.

[Sursa foto: Arhivă]


Condamnările decise în primă instanţă în cazul Colectiv şi contestate atât de inculpaţi, cât şi de procurori:
- condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa cea mai grea de 8 ani si 6 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, k Cp.

- condamnă pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, k Cp.

- condamnă pe inculpata Ganea Luminiţa Larisa la pedeapsa de 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei.

- condamnă pe inculpata Moţoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani închisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

În baza art. 91 Cp suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a deciziei. Pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul ADP Sector 4 si Direcției Generale de Asistenta Sociala si Protecție a Copilului Sector 4 București.

Citește si: Primul film românesc nominalizat la OSCAR- „Colectiv” al lui Alexander Nanau

- condamnă pe inculpatul Anastasescu George Alin la 11 ani si 8 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp.

- condamnă pe inculpatul Mincu Costin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp.

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Anca Dinicu, mărturisiri despre sarcină: ”A fost un miracol, știam că nu am cum să fac copil”. Ce sex are primul ei bebeluș- radioimpuls.ro

- condamnă pe inculpatul Gancea Paul-Cătălin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp.

- condamnă pe inculpata Niţă Daniela Ioana la pedeapsa cea mai grea de 12 ani si 8 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp.

- condamnă pe inculpatul ZAHARIA VIOREL la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 8 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp.

- condamnă pe inculpatul Moise Marian la pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp.

- condamnă pe inculpatul Niţă Cristian Mihai la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b, g Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

Citește si: Unul dintre patronii clubului "Colectiv" își așteaptă sentința. Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Costin Mincu, cu o seară înainte de proces: "M-am împăcat de mult timp cu gândul”

- condamnă pe inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 de zile amenda, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani), f Cp.

- condamnă pe inculpata S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 de zile amenda, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani), f Cp.

- condamnă pe inculpata căpitan Radu Antonina la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b,k Cp.

- condamnă pe inculpatul căpitan (r) Matei George-Petrica la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni închisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b,k Cp.

Obligă în solidar pe inculpații Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niţă Daniela Ioana, Zaharia Viorel, Moise Marian, Radu Antonina, Matei George-Petrica, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi părţile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritorială-Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 (in solidar cu inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenţă ,,Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpaţii Radu Antonina si Matei George-Petrica) la plata următoarelor sume, după cum urmează: 1.399.209,36 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala, 1.322.981,71 lei către Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 789.471,94 lei(sumă actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală până la plata efectivă) către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, precum şi alte sume către spitale în care au fost tratate victimele din Colectiv.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, izbucnește un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanțul- 64 de morți.

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieșit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunțat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si