Decizie importantă despre amenzile primite de români în starea de alertă. Ar putea fi anulate

Judecătorii Curţii Constituţionale sunt așteptați să decidă astăzi dacă amenzile primite de români în starea de alertă sunt constiuționale sau urmează să fie anulate.

Author: Razvan Ilie marți 08 iunie 2021 , 07:14

Amenzile primite de români în starea de alertă, contestate la CCR[Sursa foto: Facebook / Politia Romana]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În urmă cu trei săptămâni, Curtea Constituţională a amânat pentru 8 iunie cauzele referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.55/2020

privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  

Judecătorii constituţionali iau în discuţie cinci sesizări referitoare la Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeste si: Iubita lui Liviu Dragnea, Irina Tănase a vorbit despre politician: „Nu este bine, are probleme de sănătate netratate.”

Amenzile primite de români în starea de alertă, contestate la CCR

Curtea Constituţională dezbate marți, 8 iunie,  sesizarea legată de neconstituţionalitatea Legii 55/2020, prin care au fost instituite starea de urgență și ulterior stările de alertă din România. Este un demers inițiat de avocatul Silvia Uscov, la care s-a raliat și partidul parlamentar AUR, care a depus alte argumente pentru neconstituţionalitate.

Legea 55/2020 este contestată şi pentru că  acordă Guvernului competenţe similare cu cele ale Preşedintelui României  pentru instituirea stării de urgenţă. Spre deosebire de procedura stării de urgență, hotărârile Guvernului pentru instituirea şi prelungirea stării de alertă, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale, nu sunt supuse unui control parlamentar, acuză contestatarii legii.

Citeste si: Părinții care nu sunt vaccinați nu au acces la festivitățile de absolvire. Anunțul este valabil și pentru evenimentele care au loc în aer liber

Starea de alertă nu a trecut prin Parlament

Copreşedintele AUR George Simion este de părere că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020, exprimându-şi convingerea că şi CCR va constata acelaşi lucru, pentru că "situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură".

„După părerea noastră nu este legală toată această stare de alertă, pentru că nu trece prin Parlament. Starea de urgență, măcar formal, a trecut prin Parlament și a fost votată aproape în unanimitate, după cum știm. Faptul că oameni despre care nu știm hotărăsc în numele românilor, și vorbim o stare de alertă prelungită de un an de zile, nu este admisibil", a declarat Simion înainte de primul termen al CCR pe acest subiect.

Conform liderului politic de la AUR, mai multe organizații au depus sesizări la dosarul de la CCR și este pentru prima oară când starea de alertă este atacată în integralitatea sa. "Cred că în sfârșit se va face dreptate și această stare de alertă neconstituțională o să cadă în urma ședinței Curții Constituționale", a mai spus George Simion.

Citeste si: Bilanț coronavirus, luni 7 iunie. Cel mai mic număr de infectări de la debutul pandemiei

Contestatarii legii la CCR spun că nu este normal ca politicienii să hotărască în numele românilor și să instuie o stare de alertă prelungită ani de zile.

"Libertățile și drepturile noastre fundamentale au fost încălcate, de la libertatea de circulație până la dreptul fundamental la educație", se spune în contestația de la CCR.

O decizie de neconstituționalitate luată de CCR ar aduce după sine anularea amenzilor primite de români în ultimul an.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si