Zona nisipurilor Sadova- Bechet- Dăbuleni este cunoscută pentru pepenii savuroși, apreciați de toți românii. Producătorii au început deja să-i recolteze și urmează să fie livrați sau dați spre vânzare.

S-au copt pepenii de Dăbuleni. Cu cât se vinde un kilogram

În Dăbuleni se cultivă pepeni pe o suprafață de 1.000 de hectare, iar prețul este la angro de 2,5 lei pe kilogram, potrivit Gândul.

Citește și: O nouă fabrică de bețișoare de înghețată se deschide în România. Primarul care a investit zeci de milioane de euro

Astfel, lubenițele din Dăbuleni au început să se recolteze, iar până la sfârșitul lunii septembrie culturile vor fi recoltate în continuare.

În ultimii ani, costurile de producție au crescut din cauza majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte, dar și la alte materiale utilizate pentru plantare, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Ce vitamine și antioxidanți conține pepenele galben. Adaugă-l în dieta ta zilnică în această perioadă

În Dăbuleni există aproximativ 700 de hectare cultivate cu pepeni verzi și galbeni. Așadar, cea mai mare suprafață este cultivată aici din cele peste 3.000 de hectare cultivate cu pepeni de la nivelul județului.

Citește și: VIDEO- Mâncăm de la patiserie pentru prețuri mai mici

Lista alimentelor care se vor ieftini! Schimbări în planul Guvernului pentru plafonare

Guvernanții vor să interzică taxele marilor magazine pentru o perioadă de șase luni.

Sunt mici schimbări  în privința planului Guvernului pentru limitarea adaosului comercial.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro

Potrivit unor surse, în Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern, producătorii vor fi scutiți de limitarea profitului.

Și în timp ce reprezentanții marilor magazine vor ca adaosul comercial să fie limitat în baza unui acord voluntar, producătorii, în schimb, cer Executivului să stabilească prin lege plafonarea adaosului comercial, informează Antena3 CNN.

Adaosul comercial nu ar trebui să depășească 70%

Totodată, guvernanții vor să interzică taxele marilor magazine pentru o perioadă de șase luni. 

Lista cu alimentele care vor costa mai puțin a ajuns deja la Guvern. Pe această listă se regăsesc: pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, unele legume și fructele proaspete.

Citește și:  Un distribuitor de produse din peşte pentru marile lanţuri de magazine a fost închis temporar de ANPC

Pentru început, plafonarea adaosului comercial s-ar putea face voluntar de către retaileri pentru o perioadă de trei luni, iar apoi perioada ar putea fi prelungită. 

Citeste si:  VIDEO Dan Negru, mesaj emoționant despre Benone Sinulescu: „Prietenul meu, Beni, a reușit asta!”. Prezentatorul TV s-a întors la locul natal al regretatului interpret de muzică populară- kanald.ro

Citeste si:  Suferiti de tensiune mare? Recomandari de ceai pentru scaderea tensiunii

Citeste si:  Mesajul uluitor pe care Florin Piersic Jr. i l-a lăsat Ancăi Țurcașiu, în văzul tuturor! Fanii actriței au crezut că nu văd bine- wowbiz.ro

Potrivit unor surse, Executivul exclude varianta ca adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază să depășească 70%. De altfel, nici producătorii nu vor avea un prag al adaosului comercial de 45%. ”Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători. Pentru că a fost în ultima perioadă această discuție, dacă vor fi afectați sau nu. Nu, nu vor fi afectați. Acest mecanism pe care l-am propus și ce a venit din partea marilor lanțuri comerciale nu afectează producătorii din România”,  spun guvernanții. 

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre o scădere garantată care nu va pune presiune pe producătorii români. ”Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca, în perioada următoare, să finalizăm un acord sau un act normativ. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază”, spune premierul. 

Citește și:  Premierul Marcel Ciolacu, la Chișinău: "Relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50%"

Citeste si:  „E îngrozitor. Suntem pe tratament toți! ” Anca Serea și copiii se confruntă cu o problemă de sănătate. Infecția contagioasă care le dă bătăi de cap- kfetele.ro

Citeste si:  "Nu mai are o parte din craniu" Detalii infioratoare despre starea Danei Roba- radioimpuls.ro

Însă limitarea adaosului comercial adâncește conflictul dintre producători și marile magazine.  Producătorii   se tem că retailerii nu vor respecta înțelegerea și vor pune taxe suplimentare pentru a crește prețul alimentelor. 

”Am mers pe modelul francez și pe modelul din alte state europene, unde, împreună cu partenerii, cu mediul de afaceri, au reușit să reducă prețurile pentru produsele de bază și astăzi am avut prima veste bună venită din această discuție, pentru că deja lanțurile comerciale, marile lanțuri, au înscris către Guvern o primă listă de produse de bază unde se poate avea această măsură de scădere a prețurilor, de reducere a adaosului comercial”, mai spun guvernanții.  O prima întâlnire va avea loc astăzi la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții marilor magazine.

În luna mai, Eurostat anunța că prețurile alimentelor în Uniunea Europeană au crescut cu 16,6%, în anul în care s-a încheiat în aprilie, cu mult peste rata inflației de 8,1%. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si