Deputatul USR PLUS Adrian Wiener s-a vaccinat. A vorbit despre cel mai mare risc al vaccinului: "M-am vaccinat cu convingerea că e un gest de responsabilitate"

Deputatul USR PLUS Adrian Wiener, care este medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, s-a vaccinat, spunând că are convingerea că este un gest de responsabilitate. "Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea", afirmă el.

Author: Catalina Popa marți 05 ianuarie 2021 , 11:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"M-am vaccinat cu convingerea că e un gest de responsabilitate; că nu voi fi o verigă în lanţul de perpetuare a transmiterii comunitare a acestei boli", a scris Wiener pe Facebook, unde a postat şi o fotografie din momentul vaccinării.

El a oferit apoi explicaţii legate de vaccinul împotriva noului coronavirus.

"NU, vaccinul anti-Covid19 nu modifică ADN-ul uman; ARN-ul mesager pe care îl conţine nu intră în nucleul celulei umane, acolo unde se află ADN-ul. Doar dă instrucţiuni celulelor de la locul injectării să producă proteina virală spike, care la rândul ei va determina sistemul imun să producă anticorpi care protejează împotriva îmbolnăvirii; Molecula de ARNm din vaccin este degradată în organism după aproximativ 2 zile", a afirmat Adrian Wiener, care este medic la Spitalul Judeţean din Arad.

El a subliniat că standardele de siguranţă au fost respectate în aprobarea vaccinului.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu a vorbit despre reluarea cursurilor din școli. Ce a transmis Ministrul Educației

"NU, nu s-au sărit etapele de testare înainte de a ajunge să fie administrat.

Tehnologia de utilizare a ARNm la om datează de prin 2011, iar acum graţie unui efort colectiv uriaş acest vaccin a trecut prin toate stadiile de evaluare a siguranţei şi eficacităţii – studii pe animale şi 3 etape de studiu la om – faza 1, faza 2, faza 3. Faza a 3-a a inclus 40.000 de participanţi şi a început în iulie. Nu au fost modificate pentru acest vaccin regulile de aprobare de către FDA sau Agenţia Europeană a medicamentului; evaluarea datelor s-a făcut însă în timp real, după fiecare etapă şi nu la sfârşitul tuturor etapelor studiului, ca de obicei, pentru a câştiga timp. Toate standrdele de siguranţă şi eficacitate au rămas la fel", a scris el.

Wiener a explicat cum împiedică vaccinul infectarea.

Citeste si: Aceștia sunt primii elevi care revin la școală. Ministrul Educației, anunț despre redeschiderea școlilor

"DA, imunitatea indusă de vaccinare este foarte eficientă şi foarte specifică. Infecţia cu SARS-CoV-2 determină sinteza mai multor tipuri de anticorpi, îndreptaţi împotriva mai multor componente ale virusului; unii ineficienţi sau chiar dăunători. Spre deosebire, vaccinul determină sinteza unui singur tip de anticorpi specifici – împotriva proteinei spike, anticorpi care împiedică intrarea virusului în celula umană. Şi deci infecţia", a arătat el.

Medicul a menţionat că şi persoanele cu boli cronice au indicaţie de vaccinare.

"NU, majoritatea bolilor cronice nu contraindică vaccinarea. Dimpotrivă, cu cât riscul dezvoltării unei forme severe/critice de boală în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 e mai mare, cu atât mai mare e şi beneficiul vaccinării. Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea", a conchis el.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si