Dezvaluiri despre viata sentimentala a unui celebru critic literar: "Lui Nicolae Manolescu i-a placut, toata viata, sa fie privit ca un Casanova de Dambovita!"

Moralitatea criticului Nicolae Manolescu a fost pusa la indoiala de poetul si scriitorul Adi Parvu.

Matei Vaihan, luni 10 iulie 2017 , 19:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Criticul Nicolae Manolescu a fost si presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), postura din care a intrat in conflict cu mai multi membri ai asociatiei. Unul dintre acestia, Adi Parvu, a scris un text care se refera la viata sentimentala a lui Manolescu. "Scriu aceste rânduri nu ca un atac, sau ca o imixtiune în viaţa strict privată a fostului preşedinte U.S.R. Nicolae Manolescu. Le scriu pentru că domnul Manolescu, într-un limbaj golănesc, a făcut referire la moralitatea membrilor Grupului pentru Reforma U.S.R. şi a noastră, cei angrenaţi în schimbarea conducerii Uniunii. Le scriu şi le fac publice pentru că vreau să vă fie clar cine încearcă să ne dea lecţii de conduită sau demnitate”, a notat Parvu. "Lui Nicolae Manolescu i-a plăcut, toată viaţa, să fie privit ca un Casanova de Dâmboviţa, un vajnic şi irezistibil cuceritor, un risipitor de farmec masculin şi culegător de farmece feminine. Foarte bine, nu e nici primul, nici singurul, nici ultimul dintre noi! Problema este felul neruşinat şi, adeseori, de-a dreptul ilegal în care N. Manolescu şi-a amestecat iubitele doamne în treburile organizaţiilor, organismelor sau revistelor unde a fost jupân”, a mai dezvaluit scriitorul, care a trecut in revista relatiile lui Manolescu.

"Pe distinsa doamnă Marina Constantinescu (pe care criticul o cunoaşte încă din vremea când era studentă la Litere), realizatoare de emisiuni la TVR (vezi ”Nocturne”), jurnalist, critic de teatru şi film, domnul Manolescu a plantat-o în redacţia revistei ”România Literară”, unde funcţionează până în ziua de azi, mult după ce legătura lor furtunoasă a fost consumată”, a scris Parvu. „A urmat foare tânăra Ioana Copil, devenită Ioana Manolescu Apolzan (nume pe care l-a păstrat şi după divorţul amiabil). Doamna lucra prin Ministerul Culturii când l-a cunoscut pe critic (în casa lui Mircea Mihăieş!). A fost un adevărat coup de foudre, care, aşa cum era firesc, s-a prelungit şi s-a terminat la Paris, oraşul marilor iubiri. Pentru că Nicolae Manolescu, ajuns reprezentant al României la UNESCO, şi-a adus soţia lângă el, pe post de secretar III, apoi secretar II, apoi secretar I. Pe malurile Senei…”, a continuat scriitorul. „După divorţul de Ioana, sex-ambasadorul Manolescu (aşa îl numea, la vremea aceea, un site literar!) s-a recăsătorit rapid cu doamna Irina Horea (fiica poetului Ion Horea) care edita (la Paris) revista ”Lettre Internationale” sub egida ICR. Aproape instantaneu, doamna Irina Horea Manolescu a ajuns secretar şi, apoi vicepreşedinte al U.S.R., pe un post creat special pentru domnia sa. Se spune că, la presiunea unor membri ai Comitetului Director al U.S.R., Irina Horea a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, cu puţin timp înainte de alegerile din 2013”, a incheiat Adrian Parvu.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si