Reacția Patriarhiei Române nu a întârziat să apară, iar purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Băsescu a venit cu o lămurire.

Patriarhia Română a venit cu un răspuns

Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaștere, în timpul sângeros al Revoluției Franceze, al Holocaustului nazist și sinistrului Gulag comunist sau în oricare epocă istorică ale cărei reverberații oricât de sublimate ajung încă supărător până la noi? Cum vom putea rescrie istoria în așa fel încât ea

să se transforme într-un senin prezent continuu, edificat utopic pe ștergerea radicală a accidentatului relief cultural, social și moral al trecutului?Nu este nevoie de un doctorat în istorie universală pentru a afla că lumea, până relativ recent în epoca modernă, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea, formată din varii categorii de oameni incluse în sistemul politico-social al vremurilor.

Citește și: Dorin Cioabă vrea să dea Biserica Ortodoxă în judecată. Regele Țiganilor trece la atac

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Așa a funcționat lumea multe mii de ani, conceptul de autonomie personală sau de persoană juridică apărând foarte târziu. ”, a fost mesajul transmis de Vasile Bănescu într-un comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române.

Dorin Cioabă vrea răzbunare pentru toată perioada în care romii au fost exploatați 

El cere ca Biserica Ortodoxă să recunoască implicarea în anii de robie a romilor, dar și să ceară iertarea acestora în mod public.

Citește și: VIDEO| Hoți fără frică de Dumnezeu! Trei indivizi au furat, în miez de noapte, un clopot de 300 de kilograme de la o biserică din județul Iași. S-au folosit de o căruță trasă de un singur cal

”Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când romii au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect. O să spunem în conferință și de ce. Am cerut public și prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri elvețiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziție documente.” , a declarat Dorin Cioabă, pentru  Turnul Sfatului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si