Dragobete 2023. Dragobetele este un ”zeu al dragostei” și i se mai spunea Cap de Primăvară. Dragobetele, simbol al bunei dispoziții, poate fi asociat cu Cupidon, zeul dragostei la romani, dar și cu Eros, zeul iubirii la greci. 

Cine a fost Dragobetele?

Dragobete 2023. Ce nu trebuie să faci de sărbătoarea iubirii? Aduce ghinion!

Dragobete 2023. Ce nu trebuie să faci de sărbătoarea iubirii? Aduce ghinion!

[Sursa foto: PixaBay]

În legenda populară, se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia. El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale. În prezent, Dragobetele semnifică simbolul suprem al dragostei autohtone.

Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta este inclus în începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viața, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești începe Postul Sfânt al Paștelui.

Citește și: Top 10 cele mai frumoase filme de dragoste de văzut de Dragobete în 2023

”Interesant este că și în mediile urbane el este marcat prin ceea ce înseamnă partea aceasta de frumusețe a vieții, de frumusețe a sentimentelor, pentru că se adresează în primul rând tineretului, pentru că se consideră că la această dată este și nunta păsărilor, și de aceea și credința că nici nu își găsește pereche în ziua de Dragobete va fi singur tot anul până la Dragobetele

care vine”, a declarat Etnologul Doina Ișfănoni,  în exclusivitate pentru știrilekanald.ro.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete 2023. Ce nu este bine să faci pe 24 februarie?

Dragobete 2023. Ce nu trebuie să faci de sărbătoarea iubirii? Aduce ghinion!

Dragobete 2023. Ce nu trebuie să faci de sărbătoarea iubirii? Aduce ghinion!

[Sursa foto: PixaBay]

În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp după moartea make-up artistei: „Mi-a rămas o bucățică din tine”- wowbiz.ro

Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Dragobete 2023. Ce nu trebuie să faci de sărbătoarea iubirii? Aduce ghinion!

Dragobete 2023. Ce nu trebuie să faci de sărbătoarea iubirii? Aduce ghinion!

[Sursa foto: PixaBay]

În trecut, ritualul din data de 24 februarie consta într-o ieșire în natură a tinerilor, care se termina cu o petrecere.

”Ei se duceau într-o poiană, se strângeau în jurul unui foc, mărturisindu-și sentimentele, făcând bravadă a frumuseții, tinereții și bineînțeles era foarte important acest preambul al nuntirii lor ca și cea a păsărilor pentru că la corbât la amiază către sat fetele erau zburătărite,

adică erau fugărite de feciorii care trebuiau când le prind să le sărute în văzut tuturor ceea ce însemna cumva un legământ în fața comunității”, a povestit Doina Ișfănoni.

Citeste si: Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor. „Nu o să fie nici cu Antoni, atât pot să zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cât costă taxa de moștenire în 2024?- radioimpuls.ro

Se spune că dacă nu respecți sărbătoarea Dragobetelui, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui.

În ziua de Dragobete nu trebuie să plângi. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Totodată, lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Tot de Dragobete nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor.

Citește și: Dragobete 2023. Ce trebuie să faci pentru a-ți viza ursitul?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si