Energie electrică 2021. Veste bună pentru toți românii care nu au încheiat contracte noi la curent

Energie electrică 2021. Românii care nu și-au încheiat contracte noi la curentul electric după liberalizarea pieței energiei electrice, începând cu 1 ianuarie 2021, mai au un termen de grație de aproape 6 luni pentru a-și găsi furnizorul cel mai ieftin și cu condițiile cele mai bune de plată.

Author: Razvan Ilie luni 18 ianuarie 2021 , 14:27

factura electrica
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit, din nou, cu încă trei luni, perioada în care consumatorii casnici de energie electrică își pot alege o oferă în piață concurențiala de la furnizorul lor.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Energie electrică 2021.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit, din nou, cu încă trei luni, perioada în care consumatorii casnici de energie electrică își pot alege o oferă în piață concurențiala de la furnizorul lor. ANRE a operat deja o amânare, pentru 30 martie, iar printr-un nou proiect de ordin a extins-o până la data de 30 iunie.  

Energie electrică 2021. Românii care nu s-au decis încă asupra unui furnizor din piața concurențială trec automat, începând cu data de 1 ianuarie, în piața de serviciu universal, dar noutatea este că pot să își aleagă furnizorului lor pe piața concurențiala până la 30 iunie, iar facturile lor se vor regulariza retroactiv, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

 

Citeste si: Florin Cîțu a anunțat cu cât va crește salariul minim în 2021

Energie electrică 2021. Ce spune noul ordin ANRE

Perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o ofertă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor a fost prelungită până la 30 iunie 2021 se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE.

Este vorba de aproximativ 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului trecut.

Furnizorii de ultimă instanță au obligația să transmită clienților din serviciul universal oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, care include prețul energiei electrice active, costurile furnizorului și profitul, precum și tarifele reglementate pentru servicii, fiind interzisă includerea unor componente fixe exprimate în lei/zi sau lei/lună.

Citeste si: Factura la energia electrică 2021. Cum poți să plătești cel mai mic preț la curent în piața concurențială

„Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la cel puțin 30 iunie 2021, egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 și prețul din oferta concurențială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1ianuarie 2021”, se arată în noul ordin al ANRE, publicat pe siteul oficial ANRE în data de 15 ianuarie 2021.

Cum poți să îți schimbi furnizorul de curent electric

Schimbarea furnizorului de energie electrică este un proces simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de energie electrică pe care îl alegeţi și de asemenea nu modifică relația cu operatorul de rețea.

„Este important să ştiţi că, dacă nu veţi încheia un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential  cu un furnizor de energie electrică licentiat de ANRE si  ales de dumneavoastră, furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat, de către societatea noastră, în baza contractului de furnizare a energiei electrice în vigoare”, se mai arată în noul ordin al ANRE.

În acest moment, în România sunt patru mari operatori pe piața energiei electrice: Electrica Furnizare (Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord), Enel Distribuție (Banat, Muntenia și Dobrogea), CEZ și E-On.

O altă prevedere importantă în noul ordin ANRE: introducerea obligației pentru furnizorii de ultimă instanță să transmită clienților din portofoliu în perioada mai-iunie oferta de serviciu universal aplicabilă cu data de 01.07.2021 cu valabilitate de 12 luni.

Modificările aduse de ordinul ANRE

Față de proiectul publicat anterior pe pagina de internet a ANRE, prin prezentul proiect de ordin se propun următoarele modificări:

-prelungirea perioadei de informare a clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică, precum și a termenului în care consumatorii casnici pot alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 pe toată durata anului2021.

Această perioadă prelungită oferă clienților posibilitatea de a accesa sursele de informare, în vederea analizării mecanismelor pieței concurențiale, identificării modalităților concrete de simplificare a procesului de contractare și informării cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât să poată decide cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii.

-introducerea obligației pentru furnizorii de ultimă instanță de a transmite lunar clienților care nu au încheiat un contract concurențial și oferta concurențială cu cel mai mic preț, care nu include componentă fixă, din portofoliul lor de oferte.

-introducerea posibilității pentru furnizorii de ultimă instanță să aplice clienților o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială transmisă, în acest fel clientul casnic putând să beneficieze în totalitate de cel mai bun preț concurențial al furnizorului;

-în scopul asigurării protecției consumatorilor și în vederea asigurării unor mecanisme nediscriminatorii, se oferă în aceeași perioadă, oricărui furnizor care încheie cu clienții contracte concurențiale, posibilitatea să acorde acestora o reducere care să permită recuperarea diferenței față de prețul din oferta de serviciu universal începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data încheierii contractului concurențial.

-Introducerea în cuprinsul ordinului a obligației pentru furnizorii de ultimă instanță de a transmite lunar cu bună credință clienților casnici, pentru perioada ianuarie-iunie 2021 împreună cu informarea a unui Formular de selecție ofertă prin care clientul poate alege direct oferta concurențială primită, transmiterea formularului constituind o obligație contractuală pentru ambele părți.

Ulterior, furnizorul are obligația ca, odată cu prima factură transmisă clientului după data primirii formularului de selecție completat, să transmită acestuia o copie a contractului de furnizare a energiei electrice semnat de către furnizor.

-Totodată, clienții casnici au posibilitatea oricând, de a alege o ofertă concurențială a oricărui furnizor licențiat de ANRE-introducerea obligației pentru furnizorii de ultimă instanță să transmită clienților din portofoliu în perioada mai-iunie oferta de serviciu universal aplicabilă cu data de 01.07.2021 cu valabilitate de 12 luni.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si