Guvernul Cîțu, primele probleme. Angajații din Sănătate, nemulțumiți de înghețarea salariilor

Sindicatele din domeniul medical protestează împotriva deciziei Guvernului Cîțu de a îngheța salariile din sectorul public la nivelul din luna decembrie 2020.

Author: Razvan Ilie marți 29 decembrie 2020 , 15:54

Blocarea salariilor la nivelul din decembrie, contestată de Sanitas[Sursa foto: Radio Romania Actualitati]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sanitas protestează împotriva Guvernului Cîțu. Sindicaliștii din domeniul medical au luat act de intenţia Guvernului României de a bloca pentru salariaţii din sănătate şi asistenţă socială orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale privind majorarea

salariilor şi solicită respectarea promisiunilor făcute, conform unui comunicat de presă al Sanitas.

Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas, întrunit în ședință extraordinară, marți, 29 decembrie 2020, a analizat proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, se spune în documentul citat.

Citeste si: Tragedie. Medic ATI de 46 de ani, răpus de coronavirus

Blocarea salariilor la nivelul din decembrie, contestată de Sanitas

"Din textul proiectului legislativ reiese intenția Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială.

În consecință, personalul tehnic-administrativ și de deservire (TESA), infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici venituri din cele două sisteme, nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021", spun sindicaliștii.

De asemenea, proiectul de ordonanță limitează veniturile salariaților cel mult la nivelul lunii decembrie 2020 ceea ce face imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată, mai arată oficialii Sanitas.

Citeste si: Atenție: curentul electric s-ar putea scumpi cu până la 26%! Ce trebuie să facă toți românii în ianuarie ca să evite scumpirea

Protestul salariaților din prima linie a luptei pandemice 

Sanitas acuză Guvernul că elimină orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, "în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi".

În aceste condiții, Federația SANITAS din România somează public Guvernul proaspăt instalat să își respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă.

De asemenea, Sanitas atrage atenţia că "nu va accepta declarația actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câștig al acestei ordonanțe este faptul că nu se taie salariile şi îi reaminteşte premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială.

Potrivit Sanitas, caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: "cu siguranță el se va permanentiza!", spun angajații din Sănătate.

"Totodată ne asigurăm toți membrii de sindicat că nu vom accepta actuala formă a Ordonanței de urgență și vom recurge la toate mijloacele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile EROILOR ROMÂNIEI DE AZI!", se precizează în comunicatul Sanitas.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si