Ești student și vrei să te angajezi? Iată ce trebuie să știi!
Știm cu toții că viața de student nu este deloc ușoară pentru că, în majoritatea cazurilor, cheltuielile tinerilor sunt mult mai mari decât veniturile lor. În această perioadă a vieții există o mulțime de dorințe și tentații: îți dorești să ieși mereu în oraș cu prietenii, vrei să călătorești ca să descoperi lumea, ai nevoie de haine noi sau bani ca să-ți plătești căminul.

In articol:
- Trebuie să prospectezi atent piața forței de muncă
- Ai posibilitatea de a te angaja part-time
- Vei obține experiență în muncă
- Poți solicita concediu de formare profesională
Cu siguranță, ți-ar prinde foarte bine un job ca să te poți susține în timp ce urmezi facultatea.
Totuși, tranziția de la viața de student la cea de angajat poate fi una destul de bruscă, așa că ia în considerare câteva lucruri înainte să dai startul carierei tale.Trebuie să prospectezi atent piața forței de muncă
În cazul în care îți dorești să-ți iei viața în propriile mâini, este de preferat să începi cu o prospectare a pieței muncii ca să afli cum evoluează sectorul resurselor umane, ce companii au joburi disponibile și în ce domenii de activitate ți-ar plăcea să lucrezi. Un tânăr care nu a mai lucrat niciodată ar putea fi tentat să accepte un job de vânzător sau lucrător comercial, deși studiază IT-ul și ar putea să lucreze pe o poziție entry-level în domeniul său de activitate. Desigur, orice loc de muncă este binevenit atunci când ai nevoie de bani, însă nu alege direct ceea ce îți iese în cale, ci analizează piața înainte de a te angaja deoarece poți oricând să pui încă de peacum bazele carierei mult visate.
Citeste si: Cele mai bune cămine private din București pentru studenți
Ai posibilitatea de a te angaja part-time
Programul de muncă parțial pare a fi scenariul ideal pentru studenți deoarece nu au disponibilitatea de a lucra full time. Poți opta pentru a lucra 2, 4 sau 6 ore, în funcție de nevoile tale, dar trebuie să știi că singura diferență între un job part-time și unul cu normă întreagă este perioada de timp în care lucrezi.
Vei obține experiență în muncă
Cu cât începi mai devreme să lucrezi, cu atât vei beneficia de mai multă experiență în câmpul muncii. La finalul studiilor, te poți lăuda cu experiență relevantă pe o poziție anterioară, unul dintre cele mai importante aspecte pe care le urmăresc recrutorii într-un proces de selecție a candidaților. Chiar dacă nu ai lucrat în același domeniu în care vrei să te angajezi după terminarea facultății, angajatorii vor lua în considerare orice tip de activitate în care te-ai implicat pe perioada anilor de studiu. Astfel, un job ca student nu-ți garantează doar un venit suplimentar în timpul facultății, ci îți deschide ulterior mai multe uși spre un loc de muncă full time.
Poți solicita concediu de formare profesională
Înveți destul de mult, apoi vrei să te angajezi și reușești să faci asta, dar când se apropie sesiunea începe panica la gândul că nu vei reuși să te pregătești pentru examene. Ei bine, află că îi poți solicita angajatorului un concediu de studii, denumit concediu de formare profesională. Acesta este reglementat de Codul Muncii și poate fi acordat la cerere, integral sau împărțit pe durata unui an calendaristic.
Concediul pentru studii se poate solicita pentru orice tip de cursuri de formare profesională, pentru susținerea examenelor, lucrării de licență, masterat sau doctorat. Dacă este vorba despre un concediu fără plată, angajatorul trebuie informat cu cel puțin o lună înainte. Însă, în cazul unui concediu de studii cu plată, acesta trebuie acordat salariatului tot la cerere, dacă angajatorul nu și-a îndeplinit obligația de a-i asigura acestuia participarea la cursuri de formare profesională. Salariatul va beneficia de o indemnizație pe toată durata concediului de studii cu plată, ce nu poate fi mai mică decât salariul de bază.
Dacă ești în căutarea unui job, dar în același timp vrei să-ți continui studiile fără probleme, analizează-ți cu atenție toate opțiunile. În funcție de angajator sau domeniul de activitate ales, s-ar putea să ai șansa de a primi un loc de muncă satisfăcător, cu un program de lucru avantajos.





