Ești student și vrei să te angajezi? Iată ce trebuie să știi!

Știm cu toții că viața de student nu este deloc ușoară pentru că, în majoritatea cazurilor, cheltuielile tinerilor sunt mult mai mari decât veniturile lor. În această perioadă a vieții există o mulțime de dorințe și tentații: îți dorești să ieși mereu în oraș cu prietenii, vrei să călătorești ca să descoperi lumea, ai nevoie de haine noi sau bani ca să-ți plătești căminul.

Mircea Pop, joi 28 ianuarie 2021 , 10:45

Ești student și vrei să te angajezi? Iată ce trebuie să știi!
Ești student și vrei să te angajezi? Iată ce trebuie să știi!
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu siguranță, ți-ar prinde foarte bine un job ca să te poți susține în timp ce urmezi facultatea.

Totuși, tranziția de la viața de student la cea de angajat poate fi una destul de bruscă, așa că ia în considerare câteva lucruri înainte să dai startul carierei tale.

Trebuie să prospectezi atent piața forței de muncă

În cazul în care îți dorești să-ți iei viața în propriile mâini, este de preferat să începi cu o prospectare a pieței muncii ca să afli cum evoluează sectorul resurselor umane, ce companii au joburi disponibile și în ce domenii de activitate ți-ar plăcea să lucrezi. Un tânăr care nu a mai lucrat niciodată ar putea fi tentat să accepte un job de vânzător sau lucrător comercial, deși studiază IT-ul și ar putea să lucreze pe o poziție entry-level în domeniul său de activitate. Desigur, orice loc de muncă este binevenit atunci când ai nevoie de bani, însă nu alege direct ceea ce îți iese în cale, ci analizează piața înainte de a te angaja deoarece poți oricând să pui încă de peacum bazele carierei mult visate.

Citeste si: Cele mai bune cămine private din București pentru studenți

Ai posibilitatea de a te angaja part-time

Programul de muncă parțial pare a fi scenariul ideal pentru studenți deoarece nu au disponibilitatea de a lucra full time. Poți opta pentru a lucra 2, 4 sau 6 ore, în funcție de nevoile tale, dar trebuie să știi că singura diferență între un job part-time și unul cu normă întreagă este perioada de timp în care lucrezi.

Altfel spus, fișa postului, despre care poți citi mai multe aici, drepturile și obligațiile contractuale vor fi respectate de către angajator, iar tu va trebui ca în timpul orelor alocate să-ți îndeplinești sarcinile în funcție de poziția pe care o deții în companie. Programul part-time se poate calcula săptămânal sau lunar, ceea ce înseamnă că poți lucra fie între 10 și 30 de ore pe săptămână, fie 40-120 de ore pe lună.
Este dreptul tău să stabilești cu angajatorul acest aspect, așa că ai grijă să profiți de el. În plus, ține mine și faptul că va trebui să închei un contract în formă scrisă cu compania unde vrei să lucrezi și că, potrivit Codului Muncii, ai dreptul să fii înștiințat atunci când sunt disponibile în cadrul firmei locuri cu program prelungit.

Citeste si: Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilităţi, cu certificatul medical, cu siguranţă vor avea acces la învăţarea online.”

Vei obține experiență în muncă

Cu cât începi mai devreme să lucrezi, cu atât vei beneficia de mai multă experiență în câmpul muncii. La finalul studiilor, te poți lăuda cu experiență relevantă pe o poziție anterioară, unul dintre cele mai importante aspecte pe care le urmăresc recrutorii într-un proces de selecție a candidaților. Chiar dacă nu ai lucrat în același domeniu în care vrei să te angajezi după terminarea facultății, angajatorii vor lua în considerare orice tip de activitate în care te-ai implicat pe perioada anilor de studiu. Astfel, un job ca student nu-ți garantează doar un venit suplimentar în timpul facultății, ci îți deschide ulterior mai multe uși spre un loc de muncă full time.

Poți solicita concediu de formare profesională

Înveți destul de mult, apoi vrei să te angajezi și reușești să faci asta, dar  când se apropie sesiunea începe panica la gândul că nu vei reuși să te pregătești pentru examene. Ei bine, află că îi poți solicita angajatorului un concediu de studii, denumit concediu de formare profesională. Acesta este reglementat de Codul Muncii și poate fi acordat la cerere, integral sau împărțit pe durata unui an calendaristic.

Citeste si: Noi decizii anunțate de Ministerul Educației: Program de recuperare a materiei predate în timpul şcolii online

Concediul pentru studii se poate solicita pentru orice tip de cursuri de formare profesională, pentru susținerea examenelor, lucrării de licență, masterat sau doctorat. Dacă este vorba despre un concediu fără plată, angajatorul trebuie informat cu cel puțin o lună înainte. Însă, în cazul unui concediu de studii cu plată, acesta trebuie acordat salariatului tot la cerere, dacă angajatorul nu și-a îndeplinit obligația de a-i asigura acestuia participarea la cursuri de formare profesională. Salariatul va beneficia de o indemnizație pe toată durata concediului de studii cu plată, ce nu poate fi mai mică decât salariul de bază.

Dacă ești în căutarea unui job, dar în același timp vrei să-ți continui studiile fără probleme, analizează-ți cu atenție toate opțiunile. În funcție de angajator sau domeniul de activitate ales, s-ar putea să ai șansa de a primi un loc de muncă satisfăcător, cu un program de lucru avantajos. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Dan Barna, despre relația cu Nicușor Dan: "Aș avea un conflict..." Dan Barna, despre relația cu Nicușor Dan: "Aș avea un conflict..."
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Cine sunt cei doi bărbați sechestrați și uciși în apartamentul din Onești Cine sunt cei doi bărbați sechestrați și uciși în apartamentul din Onești
monitorulcj.ro
Incendiu la Spitalul din Câmpia Turzii! Pompierii intervin de urgență Incendiu la Spitalul din Câmpia Turzii! Pompierii intervin de urgență
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si