
1 din 4 | EXCLUSIV: România, spijin pentru Ucraina în ultimul an de război/ Wajiha Haris: ”Datorită ajutorului românilor, am putut realiza totul”

2 din 4 | EXCLUSIV: România, spijin pentru Ucraina în ultimul an de război/ Wajiha Haris: ”Datorită ajutorului românilor, am putut realiza totul”

3 din 4 | EXCLUSIV: România, spijin pentru Ucraina în ultimul an de război/ Wajiha Haris: ”Datorită ajutorului românilor, am putut realiza totul”

4 din 4 | EXCLUSIV: România, spijin pentru Ucraina în ultimul an de război/ Wajiha Haris: ”Datorită ajutorului românilor, am putut realiza totul”
Antreprenori români, cât și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, s-au întâlnit în cadrul unui eveniment de mulțumire pentru tot sprijinul acordat Ucrainei în anul 2022.
Seara trecută, 4 aprilie 2023, a avut loc o întâlnire importantă a antreprenorilor români, a autorităților din România, cât și a reprezentanților organizațiilor internaționale care au susținut Ucraina cu donații semnificative în anul 2022 și care o vor susține în continuare. Acest eveniment a fost organizat de Wajiha Haris, președinte al Fundației Scheherazade.
Wajiha Haris, alinare pentru ucraineni și pentru România
Expertă în fundraising, aceasta a venit în România acum aproximativ 16 ani, moment în care a finanțat această fundație în domeniul umanitar.
”Am foarte mari emoții pentru că, după un an de muncă, astăzi este un moment în care pot să prezint un an de activitate, un moment foarte important pentru mine.
Wajiha Haris a ajutat România prin renovarea Spitalului de Copii „Marie Curie” și renovarea Ambulatoriului pentru Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. De asemenea, a demarat campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Spitalului „Sfânta Maria” din Iași și a inițiat diverse proiecte sociale. Totodată, pentru activitatea sa, Wajiha Haris a fost decorată de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, iar de preşedintele Italiei cu Ordinul della „Stella d’Italia” în grad de cavaler.
Cât de afectată este România de războiul din Ucraina
În cadrul evenimentului a fost prezent și Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim-Ministrului României. Acesta a vorbit despre ajutorul oferit Ucrainei, cât și despre cât de mult a fost afectată România de acest război dintre Rusia și Ucraina.
”Este o seară foarte importantă pentru că este, de fapt, o mulțumire față de societatea civilă, față de organizațiile internaționale, față de fiecare cetățean, față de oamenii de afaceri care au participat la acest ajutor
”Spijinul continuă și refugiații sunt în continuare în România. Există un sprijin și un efort major pentru integrarea lor în societatea românească și în ceea ce privește situația din Ucraina.
Citește și: Deținutele din Rusia, trimise pe frontul din Ucraina. Ce ordin le-a dat Putin femeilor din pușcării
”România este afectată de acest război în mod direct și indirect, sigur nu la nivelul la care, de exemplu, Republica Moldova este afectată, dar pentru toată lumea prețurile la energie au crescut dramatic, situația legată de inflație. Eu cred că fiecare român și-a asumat acest lucru, și și-a asumat pentru că își dorește ca și copiii și nepoții lor să trăiască într-o democrație fie și imperfectă, să aibă dreptul de a alege și nu să stea sub o formă din aceasta autocratică, sub un Putin care să le dicteze ce să facă, ce să aleagă, cum să trăiască și ce au voie să spună”, a mai adăugat consilierul.
Ambasadorul Ucrainei, mulțumiri pentru români
Un invitat special al evenimentului a fost Ambasadorul Ucrainei, Igor Prokopchuk, care a ținut să mulțumească pentru tot spijinul oferit Ucrainei și a vorbit despre temerile sale legate de acest război de durată.
”Sunt foarte onorat de această audiență foarte numeroasă de oameni care s-au implicat în susținerea Ucrainei. Sprijinul pe care l-am primit în acest an, de la începutul marelui război, a fost, de fapt, multidimensional și au fost mulți actori implicați, astfel încât astăzi audiența a inclus în mare parte acei actori care au fost implicați cu Fundația Scheherazade, care a livrat ajutoare umanitare practic din primele zile ale marelui război”, a precizat ambasadorul.
”Cu siguranță, trebuie să câștigăm acest război. Am încercat să subliniez în mod special faptul că acest război și agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei nu se referă doar la existența țării mele, ci și la viitorul pe care acest continent, continentul european, îl va avea în acest secol, fie că democrațiile vor fi capabile să se apere cu forța lor, fie că dictatorii și autocrațiile își vor stabili dominația și sferele de influență. Ar fi o evoluție extrem de devastatoare dacă se va întâmpla așa ceva. Nu am nicio îndoială că Ucraina, împreună cu toți partenerii săi, va învinge agresorul, vom restabili suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și vom putea din nou să lucrăm împreună pentru a stabili respectarea principiilor care trebuie să guverneze relațiile dintre națiunile independente și suverane”, a mai spus Igor Prokopchuk.