EXCLUSIV: Spitalele care nu anunță familiile despre starea pacienților, în cel mult 2 ore de la internare, vor fi amendate/Medic: ”Din punctul meu de vedere, digitalizarea este soluția”
Un proiect de hotărâre de Guvern, prevede că medicii și spitalele care nu dau informații despre starea de sănătate a pacienților, la cel mult două ore de la internare, riscă amenzi de până la 7000 de lei.

Spitalele care nu anunță familiile pacienților în cel mult 2 ore de la internare, starea pacienților vor fi amendate
[Sursa foto: PixaBay]In articol:
- Pacienții trebuie să desemneze o persoană care să aibă acces la datele medicale
- Digitalizarea, soluția comunicării
Un proiect de hotărâre de guvern, postat pe site-ul Ministerului Sănătății prevede că medicii și spitalele care nu dau informații despre starea de sănătate a pacienților, la cel mult două ore de la internare riscă amenzi.
Totodată, vizitatorii trebuie să beneficieze, în mod gratuit, de la unitatea sanitară de ” echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției” .
Pacienții trebuie să desemneze o persoană care să aibă acces la datele medicale
”Nerespectarea legislației în vigoare privind obligația unităților sanitare publice de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor, telefonic/prin sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului,
etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”, se arată în completarea Hotărârii nr. 857/2011.Medicul ieșean, Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre acest proiect, dar și despre o soluție care să înlocuiască comunicarea în cel mult două ore, care de multe ori, nu poate fi făcută din anumite cauze ce țin de starea pacientului sau de anumite urgențe care apar.
Citește și: Medicii au dat verdictul în cazul lui Andrew Tate. Cu ce probleme de sănătate se confruntă milionarul
Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro
Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași
” Sunt cel care a susținut total și transparent în ceea ce privește comunicarea cu pacienții și cu familiile pacienților. Și, există deja, adoptată de Parlamentul României, Legea Ciuhodaru care prevede că poți desemna în foaia de observație, pe oricine, o persoană pe care ți-o dorești, care să poată avea acces neîngrădit la datele medicale. Acest proiect, legea Ciuhodaru, a venit din necesitate imediată, pentru că de foarte multe ori malpraxisul se îngropa odată cu pacienții, iar profitând de acest GDPR, spitalele refuzau să ofere familiilor sau celor care sunt apropiați, date medicale”, a explicat acesta.
Digitalizarea, soluția comunicării
”Din punctul meu de vedere, digitalizarea este soluția, este un lucru pe care îl putem face foarte simplu. Există dosarul electronic al pacientului și de asta avem card de asigurare de sănătate, avem aceste date de contact pe dosarele electronice ale pacientului, astfel încât atunci când pacientul se internează, automat, cei desemnați de pacient să poată asigura acest lucru ”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.
Nerespectarea noilor prevederi se consideră contravenție, iar amenzile sunt cuprinse între 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice.
Spitalele care nu anunță familiile pacienților în cel mult 2 ore de la internare, starea pacienților vor fi amendate
” Prevăd foarte multe amenzi pentru cei de la SMURD, și pentru cei de la UPU, pentru că dacă nu vom avea persoane de contact, datele unui astfel de pacient, lucrurile se vor desfășura cu dificultate. Amenzile care se impun în momentul acesta, sunt legate de desfășurarea unor proceduri pe care mi le doresc să fie eficiente și transparente, pentru că acest act de comunicare cu pacienții, cu familia nu poate face decât să asigure o complianță mai bună tratamentului și să dea succesului acestuia”, a precizat medicul ieșean.
Citește și: TOP 3 tipuri de alimente delicioase și sănătoase cu care te poți răsfăța în pauzele tale de relaxare!
În unele unități sanitare s-au găsit soluții care ușurează comunicarea, și anume cu ajutorul codului scris pe brățara de la mâna bolnavului. Cu ajutorul acestui cod, pacienții își dau acordul asupra datelor sale medicale.