Duminica Floriilor 2022 aminteşte tuturor de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale.

În ziua de Florii, Hristos a fost întâmpinat de o mulțime de oameni: bărbaţi, femei şi copii care aveau în mâini ramuri verzi de finic şi care îşi manifestau bucuria, strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12, 13).

Ce semnifică salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică în ziua de Florii?

Floriile marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește după o săptămână,  odată c sărbătoarea Învierii Domnului.

În România sunt numeroase superstiții și tradiții de Florii, această sărbătoare fiind una de mare însemnătate pentru creștin-ortodocși.

În ziua de Florii, în toate bisericile ortodoxe, se binecuvântează ramurile de salcie. În popor există tradișia că salcia are puteri miraculoase: alună duhurile necurate, iar animalele și pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele. De aceea nu trebuie să ne mirăm dacă o mai întâlnim atârnata în adaposturile animalelor.

Citeste si: Calendar creştin ortodox pentru luna aprilie 2022: Cele mai importante sărbători. Tradiţii şi obiceiuri de Florii şi Paşte

Floriile 2022: Ce semnificaţie are salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică?

Floriile 2022: Ce semnificaţie are salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică?

Se crede că salcia înlocuieşte, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în țara noastră.

În ziua de Florii, se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici.

Citeste si: Rugăciune înainte de împărtăşanie

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul. Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei. În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzează pe toţi cei din casă de boli.

Unii credincioși, prind ramurile de salcie la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa, sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.

În unele zone, sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

Citeste si: Când se ţine post negru în Postul Paştelui 2022?

Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Tradiții și obiceiuri creștine de Florii

Cei care se împărtăşesc de Florii au mari şanse să li se împlinească orice dorinţă îşi vor pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Un alt obicei este acela ca cei care cultivă cânepă să caute ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le crească înaltă cânepa.

În regiunile Banat şi Transilvania, fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit.

După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.

Floriile 2022: Ce semnificaţie are salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică?

Floriile 2022: Ce semnificaţie are salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică?

Citeste si: Duminica Floriilor 2022 pentru catolici: Ce tradiţii se respectă în această zi?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte, se spune la ţară.

Cine se spală de Florii pe cap trebuie s-o facă doar cu apă descântată şi sfinţită, altfel riscă să albească precum pomii care dau în floare. Se crede că dacă te speli pe cap în această zi, fără apă descântată şi sfinţită, părul va albi peste noapte.

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.

Citeste si: Felicitări de Florii 2022: Cele mai drăguţe mesaje pentru sărbătoriţii zilei

Este bine ca în această zi să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare pentru a-şi atrage ursitul.

În duminica Floriilor, gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si