Fructele românești vor fi mai scumpe din cauza vremii care a dat peste cap livezile. Într-o lună, pomicultorii s-au trezit cu diferențe chiar și de 30 de grade. Trecerea bruscă de la căldură la îngheț și invers afectează pomii, care, acum ar fi avut nevoie de temperaturi negative constante.

Pomii fructiferi- afectați de schimbările de temperatură

În această livadă din Agigea, se produc piersici, caise, nectarine, cireșe, prune, pere și mere.

În total, 10 hectare.

În ianuarie, aici s-au înregistrat maxime de 20 grade. Temperaturile s-au prăbușit la minus 10 grade. Iar prognoza arată că, în perioada următoare, se vor atinge 13 grade cu plus.

Citește și: Apa de la robinet, din ce în ce mai scumpă. Costă mai mult decât energia electrică

„Se usucă... uitați, deci acesta este uscat. Este un mugure care s-a umflat când au fost în decembrie și ianuarie plus 20 de grade și acum se usucă”, explică George Lămureanu, pomicultor.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Mai puține fructe din aceste soiuri unice înseamnă, automat, creșteri de prețuri.

Dacă anul trecut caisele au costat 8 lei, anul acesta se vor vinde cel mai probabil cu 10 lei pe kilogram. Și piersicile se vor scumpi, de la 5 la 7 lei în această livadă. La jumătatea lunii iunie, fructele ar putea fi distribuite către comercianți pentru vânzare.

Citește și: Prețurile alimentelor cresc în România, în timp ce în alte țări scad. Explicația oferită de specialiști

Predomină fructele de import în piețele românești

Ne mutăm la piață, unde vedete sunt acum fructele din import. Marfa zace neatinsă pentru că prețurile au explodat, o spun și vânzătorii.

„Clementina era 4 lei 50 la sărbători, maximum 5 lei, chiar și mai ieftin, iar acum sunt peste 6 lei kilogramul, chiar 7 lei. Portocalele au fost 3 lei 50- 4 lei, acum sunt 5 lei- 6 lei. Perele- 5 lei, acum sunt 6-7 lei. Bananele...s-a dublat prețul, chiar ajung la 10 lei”, explică o vânzătoare din piață.

Citește și: VIDEO- Cumpărătorii vor plăti mai mult pentru alimente în acest an. Marii producători vor să majoreze prețurile

Singurele fructe românești de la piață sunt merele.

„Am cumpărat două kilograme de mere Golden și au costat 10 lei. Erau 2 lei 50 data trecută, adică acum două săptămâni. Deci de la 2 lei 50, la 4 lei. Un leu 50 în plus”, spune un cumpărător.

Însă, prețul fructelor care vor fi recoltate anul acesta va mai crește, se tem producătorii, din cauza temperaturilor oscilante.

Citește și: Cele mai ieftine alimente care s-au scumpit. Un ou a ajuns să coste 1,2 lei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si