Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a amintit de "episoadele de panică" din rândul consumatorilor, care au luat cu asalt rafurile de ulei din magazine și casele de schimb valutar, în căutare de euro. Isărescu consideră că avem nevoie de "mai multă calmitate".

Citeste si: Klaus Iohannis, despre valul de scumpiri din România: „Singurul vinovat pentru crizele din prezent este Vladimir Putin”

"Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine", a declarat joi Mugur Isărescu la conferința de de la BNR.

Mugur Isărescu: "Puteam să avem inflație de 20% în aprilie"

Declarațiile lui Isărescu vin în contextul unei inflații-record pentru ultimii 20 de ani. Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie.

Mugur Isărescu a insistat pe veștile bune legate de inflație. El a spus că România nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, "avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro", a precizat guvernatorul BNR, referindu-se la situația de la final de martie 2022.

Citeste si: Prețul petrolului crește din nou, după două zile de scăderi puternice

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

Potrivit lui Isărescu, dacă nu ar fi fost schemele de compensare acordate de Guvern pentru energie, indicele prețurilor de consum ar fi putut ajunge la 20 de procente:

"Inflația e o discuție mai mult sau mai puțin teoretică. În ultima perioadă, electricitatea, gazele naturale, combustibilii au avut contribuții esențiale la inflație, începând din vara anului trecut. Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, indicele prețurilor de consum ar fi fost mult mai mare. Acum avem 14%, altfel, în aprilie ar fi fost aproape 20%", a declarat Mugur Isărescu.

Reacția lui Iohannis după sfatul lui Isărescu privind "ceaiul de tei"    

Președintele Klaus Iohannis a comentat joi declarațiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care i-a îndemnat pe români să nu intre în panică din cauza scumpirilor și să bea ceai de tei ca să se liniștească.

Citeste si:  Lege anti-speculă, pentru combaterea creșterilor nejustificate de prețuri

"Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai", a afirmat Klaus Iohannis.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă- radioimpuls.ro

Klaus Iohannis, ironic la adresa ceaiului de tei băut de Isărescu cu Eugen Radulescu la BNR

[Sursa foto: Presidency.ro]

Inflația crește drastic în România. Rata anuală a atins o cifră record în luna aprilie

Luna aprilie 2022 a înregistrat o nouă creștere record în ceea ce privește rata anuală a inflației. Datele INS arată că rata anuală a inflației a urcat la 13,76% în aprilie 2022.

De la începutul anului și până în prezent, valoarea inflației a crescut cu 7,9%. În luna martie 2022 se înregistra o valoare de 10,15%, având în vedere faptul că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, potrivit datelor care au fost publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Reprezentanții BNR au emis o prognoză potrivit căreia cifra inflației va ajunge la 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de la 10,2% la finalul trimestrului III din 2022 și de 9,6% la finalul trimestrului IV din 2022, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si