Guvernul adoptă OUG care permite absolvenţilor de medicină înscrişi la rezidenţiat să lucreze

Guvernul va adopta miercuri proiectul de ordonanţă de urgenţă care va permite temporar absolvenţilor de medicină înscrişi la rezidenţiat să lucreze în spitale cu pacienţi bolnavi de COVID-19, a transmis secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Author: Alina Raducu miercuri 18 noiembrie 2020 , 21:50

Guvernul adoptă OUG care permite absolvenţilor de Medicină înscrişi la rezidenţiat să lucreze
Guvernul adoptă OUG care permite absolvenţilor de Medicină înscrişi la rezidenţiat să lucreze
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Ordonanţa este gata pentru adoptare astăzi. Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm.

Nu am aşteptat adoptarea. Când a fost în primă lectură ordonanţa, am început să ne mobilizăm şi când se publică, sperăm mâine deja începem să o implementăm. Avem avizele de la CES şi de la Consiliul Legislativ. Deja primim telefoane de la studenţii care vor să se înscrie şi îi îndrumăm, prin universităţile unde sunt ei înmatriculaţi”, a afirmat Raed Arafat, la începutul şedinţe de miercuri a Guvernului..

Șeful DSU Raed Arafat a spus, joia trecută, că Executivul a discutat, în primă lectură, o OUG care să permită absolvenţilor de Medicină înscrişi la Rezidenţiat să poată lucra în spitale cu pacienţi cu coronavirus, sub supraveghere.

Totodată, Arafat a anunţat că se are în vedere şi cooptarea a 3.000 de voluntari.

Arafat a vorbit şi despre un program de voluntariat

„Totodată, în colaborare cu Consiliul Rectorilor şi cu rectorii universităţilor care pregătesc studenţi în medicină şi studenţii din Asistenţă Medicală Generală, asistenţi cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe bază de recrutare ca voluntari. Vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni studentul va primi un premiu de în cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a precizat Raed Arafat.

Acesta apreciat că aceste măsuri sunt extrem de importante, pentru că pot creşte capacitatea sistemului.

Arafat a spus că studenţii vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici.

Citeste si: Klaus Iohannis, declarații de ultima oră. "Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical" (VIDEO)

„Ţintim în primă fază dintr-o pepinieră de 20.000 de posibili voluntari recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari”, a mai adăugat Raed Arafat.

Acesta a menţionat şi că o altă prevedere a OUG se referă la personalul Ministerului Apărării care ca participa şi va sprijini realizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19 când aceasta va începe.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si