"În maxim o lună, cazurile COVID se pot dubla, iar mortalitatea se va tripla". Alexandru Rafila, semnal de alarmă

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, trage un semnal de alarmă în ziua cu cele mai multe noi cazuri de coronavirus: dacă nu se iau măsuri corecte, numărul bolnavilor s-ar putea dubla în nici o lună, iar mortalitatea ar putea crește de trei ori.

Author: Razvan Ilie joi 29 octombrie 2020 , 18:25

alexandru rafila
Mesaj fără precedent al medicului Alexandru Rafila
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.481

cazuri noi de coronavirus și 83 de decese, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică. Este o creștere alarmantă de la o zi la alta, după ce ieri cifra noilor infectări se apropia de 5.900 cazuri- sistemul medical de Terapie Intensivă este întins și el maxim, cu 688 de cazuri de COVID la ATI.

Citeste si: Prima stațiune de pe Valea Prahovei care intră în scenariul roșu

Alexandru Rafila: Avem săptămânal un salt de 1.000 de cazuri noi 

Medicul Alexandru Rafila este îngrijorat de capacitatea şi calitatea intervenţiei medicale în condițiile în care numărul infectărilor crește cu o asemenea viteză:

" Săptămânal, avem un salt de 1.000 de cazuri noi. Trebuie acţionat la nivelul sistemului de sănătate publică. Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci o să pierdem şi această oportunitate, pentru că sistemul de sănătate publică şi aşa e de multe ori depăşit de numărul actual de cazuri. Dacă se dublează, de exemplu, numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scad foarte mult. În maxim o lună poate veni dublarea, poate în şi mai puţin timp", a declarat joi Alexandru Rafila.

Citeste si: Coșmarul actorului Constantin Zamfirescu, diagnosticat cu cancer: ”Amendă în geam. Cuantum maxim, 500 lei. Poliția locală a iertat echipa de filmare, dar pe mine nu!”

Rafila, avertisment sumbru: "O să vedeţi, pe măsură ce aceste cifre cresc şi sistemul de sănătate nu mai poate absorbi pacienţii, mortalitatea se va dubla sau se va tripla"

De ce va crește mortalitatea brusc

Potrivit lui Alexandru Rafila, în Bucureşti avem o cincime din cazurile înregistrate în România, "ceea ce este foarte mult".

"În ce priveşte mortalitatea, noi am plecat de pe un loc nefavorabil, locul 1 sau 2 în ultimele luni, deşi nu aveam multe cazuri. O să vedeţi, pe măsură ce aceste cifre cresc şi sistemul de sănătate nu mai poate absorbi pacienţii, mortalitatea se va dubla sau se va tripla", a mai spus Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila crede că noile cifre vor fi foarte importante în percepţia publicului, pentru că mortalitatea va creşte şi oricâte eforturi vom face, dacă nu oprim creşterea, "asistenţa medicală va fi limitată din punct de vedere al posibităţilor".

Nou record negativ în România

Numărul de cazuri de COVID-19 a explodat în ultimele 24 de ore! Este un nou record negativ pentru România.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 6.481 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, 83 de decese, 868 de pacienţi internaţi la ATI. Ieri, au fost înregistrate 5.481 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 107 decese şi 861 de persoane internate la Terapie Intensivă.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS.
Per total au fost efectuate 36.169 de teste pentru COVID-19 la nivel naţional.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si