Înălțarea 2022. La 40 de zile după Paște este   sărbătorită Înălțarea Domnului. Datorită importanței sale, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Iată ce semnifică, de fapt, sărbătoarea Înălțării Domnului! 

semnificație sărbătoare înălțarea domnului

Înălţarea 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare?

Semnificația sărbătorii Înălțarea Domnului

În acest an Paștele Ortodox a fost pe data de 24 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită la 40 de zile după Paște, mai exact pe data de 2 iunie.

Ținând cont de faptul că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele Ortodox, această sărbătoare nu are o dată fixă, ci este în funcție de ziua în care pică Paștele. Cu toate acestea, Înălțarea Domnului pică în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sânzienele 2022?

Potrivit rânduielilor bisericești este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.

Pentru poporul român ziua de Înălțare are o dublă semnificație.

semnificație sărbătoare înălțarea domnului

Înălţarea 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare?

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astfel, în acest an pe 2 iunie în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.  

Ce nu este bine să faci de Înălțare?

Ca în cazul oricărei sărbători importante există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Astfel, este impotant de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri. 

De Înălțare este ultima zi în care se mai mănâncă ouă roșii.

În multe zone din ţară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum purta şi Hristos când s-a Înălțat.

semnificație sărbătoare înălțarea domnului

Înălţarea 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare?

Vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe.

În această zi, de   Înlţarea Domnului, se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor. Acestea se îngroapă într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Tot ce se cultivă în pământ după Înălțarea Domnului nu va da roade.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii. Obiceiuri de Ispas

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Locuința de vis a Ancăi Serea, distrusă de furtuna violentă din Capitală: ”Nu știu dacă realizați până unde este apa”- radioimpuls.ro

În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai.

Tradiţia spune că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai.

În unele locuri se mai împarte drept pomană pentru sufletele celor decedaţi lapte dulce fiert cu păsat.

La 50 zile de la Paşte creștinii ortodocși sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Rusalii.

Citeste si: Drăgaica 2022: Pe ce dată pică şi ce tradiţii se respectă în această zi?

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si