Klaus Iohannis, întâlnire cu liderul SUA, Joe Biden, la summit-ul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Summit-ul NATO de la Bruxelles, unde se află în premieră și cel mai puternic om de pe planetă, președintele SUA, Joe Biden.

Author: Razvan Ilie luni 14 iunie 2021 , 08:59

iohannis
Klaus Iohannis, la Bruxelles, în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO.[Sursa foto: Administratia Prezidentiala / Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe agenda summit-ului NATO se află decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate din ultimii 10 ani, a informat Administraţia Prezidenţială.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei militare, "precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030".

Citeste si: NATO avertizează Rusia şi Belarus: "Suntem pregătiţi"

Prima participare a lui Joe Biden la un summit NATO  

Summit-ul NATO va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO.

Vor mai fi mai abordate la Summit-ul NATO teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi se vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice.

Citeste si: Președintele Iohannis, discuție cu Mircea Geoană în legătură cu Summitul NATO

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră", a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. "Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a adăugat el. Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China. "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", a apreciat Biden.

Mesajele lui Klaus Iohannis

În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme, a precizat sursa citată.

Totodată, şeful statului "va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate".

Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat legea 5G. Lovitură dură pentru companiile din China

Preşedintele va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului român va evidenţia şi "contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă".

Klaus Iohannis va afirma din nou susţinerea ţării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidenţiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii, precum şi complementaritatea dintre NATO şi UE.

În egală măsură, preşedintele se va referi la importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si