Klaus Iohannis: "România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale"

Președintele Klaus Iohannis a participat duminică la Festivalul "Săptămâna Haferland" de la Criţ, judeţul Braşov. Șeful statului a transmis un apel la toleranță și la buna conviețuire inter-etnică, spunând căRomânia vrea să devină o societate cât mai "incluzivă".

Author: Sorin Negru duminică 31 iulie 2022 , 16:55

klaus iohannis

Klaus Iohannis, replică de la distanță pentru premierul Ungariei, Vikor Orban

[Sursa foto: Presidency.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Parlamentul european condamnă "declaraţiile rasiste" ale premierului ungar Viktor Orban

"În România anului 2022, cultura şi tradiţiile minorităţilor naţionale sunt apreciate şi promovate, iar plusvaloarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă şi democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor şi devine sursă a prosperităţii. România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, reacție la discursul lui Viktor Orban

În urmă cu câteva zile, președintele României a criticat mesajul "rasist" transmis de premierul maghiar Viktor Orban, prezent la universitatea de vară de la Băile Tușnad, în Transilvania. 

Citeste si: Klaus Iohannis, atac la Viktor Orban. "Este inadmisibil"

"În principiu este greșit, este o eroare majoră, este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor- o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului 20, la Al Doilea Război Mondial.

Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu astfel de teorie pentru a motiva orice fel de demersuri politice interne sau externe", a declarat vineri Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră că este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică și "cu un discurs cu tentă anti-europeană".

"Aceste lucruri sunt valabile (că este greșit și inacceptabil) indiferent unde s-ar afla această scenă.  Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile din spațiul public au arătat că este o problemă pentru noi", a adăugat Klaus Iohannis.

Iohannis, apel la crezul european „Unitate în diversitate”  

În discursul de la Brașov, Iohannis a făcut apel la buna conviețuire a românilor cu alte etnii.

"Crezul european „Unitate în diversitate!” este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască și, cu atât mai puțin, să deterioreze relațiile armonioase clădite în timp între români și cei cu care aceștia au împărțit vicisitudinile istoriei și cu care acum își construiesc destinul european".

Șeful statului a mai spus că "devastatoarele" consecinţe ale războiul dus de Rusia în Ucraina asupra zonei de patrimoniu "ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice".

klaus iohannis

În discursul de la Brașov, Klaus Iohannis a făcut apel la buna conviețuire a românilor cu alte etnii.

[Sursa foto: Presidency.ro]

"Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv ale zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de la înaintaşii noştri", a arătat preşedintele Iohannis.

Citeste si: Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală pentru Rusia

El a adăugat că autorităţile publice, trebuie să înţeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradiţiilor şi la protejarea autenticităţii peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generaţii oportunitatea de a-şi cunoaşte, înţelege şi valorifica rădăcinile identitare.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si