Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează vineri și sâmbătă o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis. Maia Sandu a fost primită la Palatul Cotroceni la ora 10.00.

klaus iohannis maia sandu

Maia Sandu, primită la Cotroceni. Klaus Iohannis, mesaj de susținere a Moldovei din punct de vedere energetic

[Sursa foto: Presidency.ro]

Citeste si: Zelenski, la întâlnirea cu Maia Sandu: "Vom răspunde cu bombe dacă rușii ne atacă din Transnistria"

Cei doi președinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora au susţinut declaraţii de presă comune.

Este prima întrevedere bilaterală directă a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European în 23- 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

UPDATE Klaus Iohannis: Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în privința securității energetice 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a convenit cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”- wowbiz.ro

"În cadrul consultărilor noastre am abordat şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova.

După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Am trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem
paşi decisivi în această direcţie", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu Maia Sandu. 

maia sandu klaus iohannis

Maia Sandu, primită de Iohannis la Cotroceni. Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora au susţinut declaraţii de presă comune.

 

[Sursa foto: Presidency.ro]

Maia Sandu, în România. Ce teme discută cei doi șefi de stat

Potrivit Presidency.ro, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

Citeste si: Maia Sandu, declarații după anunțul Comisiei Europene privind aderarea Moldovei la UE: ”Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova”

"Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene", se spune în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Citeste si: Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia Sterp? Mama Geta se laudă cu cel mai mic preț de pe piață: „Noi o dăm mult mai ieftin. E treabă multă.”- kfetele.ro

Citeste si: Întâlnire plină de emoție! Irina și Irinel Columbeanu, din nou împreună după 6 ani de dor: ”Cel mai frumos și fericit moment”- radioimpuls.ro

Cei doi preşedinţi vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Maia Sandu, întâlnire cu Marcel Ciolacu și Alina Gorghiu

Preşedintele Republicii Moldova va avea o întrevedere și cu şefii celor două Camere ale Parlamentului român.

"Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, împreună cu vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu, vor avea, vineri, începând cu ora 14,15, o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu", a anunţat Camera Deputaţilor.

Conform sursei citate, întâlnirea face parte din programul vizitei oficiale pe care preşedintele Republicii Moldova o efectuează în România în perioada 29- 30 iulie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si