Președintele României a fost întrebat, în cadrul unei conferințe comune cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Viktor Orban și despre poziția UDMR cu privire la acest subiect.

Citeste si: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, îi ia apărarea lui Viktor Orban după discursul său de la Băile Tuşnad

Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la Palatul Cotroceni: "Considerați că ar trebui reevaluată prezența UDMR în actuala coaliție de guvernare, în condițiile în care liderul uniunii, Kelemen Hunor, sprijină în mod deschis

declarațiile făcute de premierul Ungariei Viktor Orban la Băile Tușnad?"

Klaus Iohannis, după discursul lui Viktor Orban: "Este regretabil"

În răspunsul său, șeful statului român a tratat în mod separat declarațiile rasiste și cele cu tentă anti-europeană ale premierului Ungariei.

"Astăzi am dorit să vorbesc mai mult despre Moldova. Dar nu vreau să evit răspunsul la întrebarea dumneavoastră. În principiu este greșit, este o eroare majoră, este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor- o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului 20, la Al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu astfel de teorie pentru a motiva orice fel de demersuri politice interne sau externe", a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră că este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică și "cu un discurs cu tentă anti-europeană".

"Viktor Orban și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa"

"Aceste lucruri sunt valabile (că este greșit și inacceptabil) indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile din spațiul public au arătat că este o problemă pentru noi", a adăugat Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui român, între timp premierul Orban, pe o altă scenă publică, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile anterioare.

"Este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unul înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar de ideile care au fost vehiculate acolo", a mai spus Iohannis.  

klaus iohannis orban

Klaus Iohannis, conferință comună cu Maia Sandu - atac la Viktor Orban

[Sursa foto: Presidency.ro]

Mesajul lui Iohannis pentru UDMR: "Ar fi extrem de complicat"

Legat de subiectul UDMR, șeful statului a spus că este nevoie de clarificări publice din partea Uniunii maghiare, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea partidului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul", a transmis ironic Iohannis.

Oricare ar fi explicația, trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare, spune Iohannis.

"Nimeni nu își dorește să provoace o criză guvernamentală în România pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost aplaudate", a încheiat răspunsul său șeful statului.   

Ce a declarat șeful UDMR, Kelemen Hunor, despre discursul lui Viktor Orban

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist. El spune că declarațiile  premierului maghiar Viktor Orban, făcute recent în România, au fost scoase din context.

Citeste si:  Ungaria negociază cu Rusia pentru gazele naturale: Szijjarto a ajuns joi la Moscova

"Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon", a sărit șeful UDMR în apărarea lui Viktor Orban.

Citeste si:  Ministrul de Externe al Ungariei consideră că Zelenski are "probleme mentale"

Kelemen Hunor spune că îl cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar şi  nu există nicio urmă de rasism în el.

"Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a mai afirmat preşedintele UDMR. 

”Îl cunosc de foarte mult timp pe Orbán Viktor, am discutat pe îndelete cu el de mai multe ori şi susţin ferm că Orbán Viktor nu are în el nici o picătură de rasism”, a declarat joi Kelemen Hunor. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si:  Doi români au creat panică în Ungaria. Deghizați în polițiști au scos arma și au jefuit trei românce care veneau din Germania

Ca răspuns la acuzaţia că prim-ministrul maghiar a ţinut un discurs pro-rus la Băile Tuşnad, Kelemen Hunor a declarat:

”Viktor Orbán a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la graniţele sale şi să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace.  Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist.  Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale aşteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”. 

Discursul lui Orban, "pur nazist, demn de Goebbels”, potrivit unui consilier al premierului maghiar 

​Zsuzsa Hegedüs, unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului Viktor Orban, a demisionat marți, în urma declarațiilor făcute de acesta la Băile Tușnad, conform presei maghiare.

Ea l-a acuzat pe liderul de la Budapesta că a avut un discurs pe placul „celor mai însetați de sânge, care urăsc rasele, un text pur nazist, demn de Goebbels”.

Zsuzsa Hegedüs a transmis marți o scrisoare deschisă în care califică discursul liderului de la Budapesta drept unul „nazist”.

"Nu știu cum de nu ați observat că, atunci când ați citit discursul, ca de obicei, ați prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant și anti-european”, l-a acuzat pe Orban consilierul demisionar.

Zsuzsa Hegedüs mai spune că discursul susținut de Viktor Orban la Băile Tușnad contrazice toate valorile sale fundamentale, astfel că, după o colaborare de aproape 20 de ani, nu are altă opțiune în afara demisiei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si