Ridicata de domnitorul Ieremia Movila, Manastirea Sucevita este una dintre cele cinci bijuterii - monument UNESCO, din Tinutul Manastirilor.
Picturile unice i-au purtat faima in toata lumea. Din inima Bucovinei, George Mihai si Vlad Ciobanu va intreaba: Ati fost aici?
Mica Tatiana: Face parte din sirul bisericilor care au primit ca premiu Marul de Aur, ce se pastreaza la Manastirea Moldovita. Deci Sucevita, Moldovita, Arbore, Humor si Voronet, toate aceste manastiri sunt pictate in acelasi sistem iconografic, pentru faptul ca pictorii au invatat la aceeasi scoala de pictura, in suceava, scoala infiintata de domnitorul Petru Rares, in secolul XVI.
Maica Tatiana: Biserica manastirii Sucevita se deosebeste de celelalte, prin scara virtutilor, scena specifica pentru aceasta manastire. Deci numai aici, la Sucevita, se afla aceasta scena. Avem, iata, bucuria, daca trecem pragul sfintei manastiri, sa plecam poate un pic mai bogati, cu o seama din virtutile acestea? Da, fiindca eu le spun la pelerini, la turisti, le spun despre scara… Scara are 30 de trepete, fiecare treapta are o virtute.
Maica Tatiana: Zidurile au inaltimea de 7 metri si 3 grosime. A servit ca cetate de aparare. Au fost vremuri de restriste, in care oamenii si-au gasit aici nu numai protectia… Un refugiu. Dar si linistea, pana la urma. Linistea sufleteasca. Sunt oameni care vin si-n zilele noastre sa-si caute linistea? Da, sunt. Vin la manastire, se roaga…
Exista si o legenda, maica… care nu neaparat contravene izvoarelor istorice, care atesta ctitoria boierilor Movila, nu? Da, este vorba despre o femeie, al carei cap se afla sculptat acolo, sus, la clopotnita.
Deci e vorba de o femeie care dorea sa fie inmormantata in biserica sau pentru a ispasirea unui pacat si cara piatra la aceasta manastire. I se spunea Muta. Muta de la Sucevita, tacea si cara piatra, cu carul tras de bivolite. Vreme de 30 de ani, inteleg. Da, si in amintirea ei s-a sculptat capul sus, acolo.Maica Tatiana Ilie: Suntem la mijloc aici. De asta se zice salba manastirilor din Bucovina.
Ma bucur ca am reusit sa mai calc pragul uneia si plec mult mai incarcat, mai frumos, mai linistit si mai bogat. Va multumesc, maicuta! Binecuvantati! Sa v-ajute maica Domnului! Doamne-ajuta, sa va treaca cat mai multa lume pragul. Doamne-ajuta! V-asteptam cu drag, pe toti!Incerci sa oferi o altfel de experienta oaspetilor vostri. Da, intr-adevar, asta am incercat de la bun inceput. De aici ideea de a fi putin diferiti de restul locurilor pe care le veti gasi in Sucevita.
Frumusetea Bucovinei cred ca sta totusi in a pastra tradita.
Sunt camere foarte spatioase, generoase, luminoase si calduroase, din ce am observat, asa, la o scurta privire. Sunt detalii de confort care conteaza. Nu, am incercat sa oferim confortul, pe cat posibil, la nivelul cel mai bun.
Sucevita e cumva, pe harta turismului ecumenic, ca vorbeam mai devreme, undeva in centrul ei.
Linistit, iti poti petrece cateva ceasuri intr-unul din fotoliile astea, pe cat de frumoase pe-atat de confortabile, uite, la un pahar cu povesti, cu unul dintre romanii care isi iubeste tara, unul dintre bucovinenii care s-a-ntors sa-si puna amprenta in tinutul Gospodarilor. Eu te felicit si-ti multumesc si sper sa ne revedem la vara. Cu casa plina. Doamne-ajuta! Doamne-ajuta!