Liderii UE decid cine va ocupa funcțiile cheie ale blocului european

Liderii UE s-au întâlnit marţi pentru a treia zi consecutivă de negocieri privind funcţiile cheie ale blocului european, în contextul în care nu există indicii că neînţelegerile s-ar putea rezolva prea curând, conform Reuters.

Author: Redactia Stirile Kanal D duminică 07 iulie 2019 , 13:58

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Liderii încearcă să găsească un echilibru între afilierile politice, diferitele interese ale diferitelor regiuni şi o lipsă a femeilor în poziţiile importante.

Unii lideri au adormit din cauza oboselii luni dimineaţă, în timpul dezbaterilor care s-au încheiat după ce Italia şi statele est-europene l-au respins ferm pe socialistul Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Deşi Timmermans ar avea destulă susţinere pentru a fi nominalizat conform regulilor UE, opoziţia din partea Italiei, Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei trebuie luată în calcul pentru a evita tensiuni în viitoarele voturi.

Guvernele din estul Europei nu îl apreciază pe Timmermans după ce acesta le-a criticat în numeroase rânduri, în poziţia sa de vicepreşedinte al Comisiei Europene, pentru încălcarea statului de drept.

Citeste si: Cea mai mare temere a lui Theo Rose de când a rămas însărcinată: „E greu de trăit, nu e ușor să fii femeie gravidă”. Artista a dezvăluit totul- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: Atenţionare de călătorie pentru Grecia. Lista insulelor periculoase

„Totul este în aer. Orice e posibil. Acum o luăm de la zero”, a afirmat un diplomat UE.

Ajungând la Bruxelles marţi, premierul ceh Andrej Babis a declarat: „Pentru noi, Timmermans este inacceptabil”.

Însă premierul finlandez Antti Rinne a declarat că întâlnirile de luni după-amiaza dintre mai mulţi lideri vor fi suficiente pentru a se ajunge la un acord.

Este foarte neobişnuit ca un astfel de summit să dureze trei zile iar aceasta este deja a treia încercare de a găsi candidaţi pentru funcţiile cheie.

În afară de funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, care monitorizează bugetele statelor şi propune noi legi, alte funcţii importante care trebuie ocupate sunt cele ale preşedintelui Parlamentului European, reprezentant pentru afacerile externe, preşedintele Băncii Central Europene şi preşedintele Consiliului European.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si