MAE: Românii blocați în aeroportul din Cancun, au fost eliberați. 5 dintre aceștia nu au scăpat

Situaţia românilor blocaţi de mai multe zile pe aeroportul internaţional din Cancun a fost deblocată, transmite MAE, care precizează că cinci dintre cetăţenii români nu au fost primiţi pe teritoriul Mexicului ca urmare a unei alerte de securitate individuale. De asemenea, ministrul de Externe mexican a transmis autorităţilor române că regretă situaţia creată.

Author: Andreea Bolocan joi 04 februarie 2021 , 15:19

romanii au fost deblocati de pe aeroportul din Cancun Mexic
Românii au fost deblocați de pe aeroportul din Cancun[Sursa foto: https://elements.envato.com/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autorităţile mexicane au remediat, în regim de urgenţă, situaţia cetăţenilor români blocaţi pe aeroportul internaţional din Cancun.

De asemenea, ministrul mexican al afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului ţării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acţiunile autorităţilor mexicane. Astfel, tuturor cetăţenilor români blocaţi în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepţia a 5 cetăţeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenţei unei alerte de securitate individuale, aceştia urmând a se întoarce în ţară în cursul acestei zile, precizează MAE.

Cetățenii români au fost reevaluați

Toţi cetăţenii români au fost reevaluaţi în mod individual cu privire la condiţiile de intrare pe teritoriul mexican. Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor şi a acordat asistenţă cetăţenilor români care au avut nevoie de informaţii, sprijin pentru asigurarea traducerii şi îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat şi de consulul onorific al României la Cancun.

”De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuţiei telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetăţenie română sunt inadmisibile, autorităţile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetăţenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, şi nediscriminatorii. Partea română şi cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare”, transmite Ministerul de Externe.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetăţenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican şi pentru a rămâne în contact cu autorităţile locale.

Citeste si: VIDEO -Sute de români,sechestrați ore în șir în aeroportul din Cancun

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte, în context, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie).

Numere de telefon la care pot apela românii din alte țări

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Citeste si: Ce se întâmplă cu românii blocați pe aeroportul din Mexic

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si