Mai mult de 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina

Până în prezent nu se știe bilanțul exact al persoanelor dispărute în timpul războiului din Ucraina, dar cert este că peste 15.000 de persoane sunt de negăsit. Procesul de investigare referitor la persoanele dispărute din Ucraina ar putea dura ani de zile.

Author: Ana-Maria Costea joi 24 noiembrie 2022 , 21:31

Mai mult de 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina

Mai mult de 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina

[Sursa foto: Freepik]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un oficial al Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP) a declarat că peste 15.000

de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina.

Citește și: ''Lucrăm pentru a lovi Rusia acolo unde o doare". Cum răspunde UE după noile atacuri devastatoare ale Moscovei

Numărul real al persoanelor dispărute nu poate fi estimat cu exactitate

Organizația de la Haga a deschis un sediu la Kiev în luna iulie pentru a ajuta Ucraina să documenteze și să caute persoanele dispărute.

Matthew Holliday, directorul de program al ICMP pentru Europa, a menționat că nu se știe exact câți oameni au fost transferați forțat, ținuți în detenție în Rusia sunt în viață și separați de membrii familiilor lor sau au murit.

Procesul de investigare referitor la persoanele dispărute din Ucraina ar putea dura chiar ani de zile după oprirea luptelor, potrivit lui Holliday, pentru Reuters. De asemenea, numărul persoanelor dispărute nu poate fi estimat exact. Spre exemplu, numai în orașul Mariupol autoritățile estimează că 25.000 de persoane sunt ori moarte, ori dispărute.

„Cifrele sunt uriaşe şi provocările pe care le înfruntă Ucraina sunt vaste. În plus, poartă un război în curs şi împotriva Federaţiei Ruse”, a spus Holliday.

Citește și: Un bărbat autoproclamat „călător în timp” a devenit viral cu imagini despre cum ar urma să înceapă Al Treilea Război Mondial

ICMP încearcă să identifice persoane dispărute cu ajutorul probelor ADN

În baza unor probe ADN stocate într-o bază de date și căutând potriviri cu rudele, ICMP a identificat peste 27.000 din 40.000 de persoane raportate dispărute în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie.

La Kiev, ICMP a început să colecteze mostre ADN şi îşi măreşte capacitatea pentru a putea gestiona un proces care va dura mai mulţi ani şi care va ajuta procurorii să deschidă cazuri referitoare la crime de război.

„Este esenţial acum să stabilim toate măsurile corecte pentru a ne asigura că pot fi identificate cât mai multe persoane”, a mai afirmat Holliday.

„Majoritatea persoanelor dispărute, cele decedate, sunt victime ale crimelor de război, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, a mai adăugat el.

Citește și: Ce spun articolele 4 și 5 din Tratatul NATO. Polonia a refuzat activarea celui din urmă, după ce a fost lovită de o rachetă rusească


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si