Suntem sufocați de importuri, deși țara noastră ar putea produce multe dintre alimentele de la raft. Sarea, mălaiul sau uleiul sunt doar câteva dintre produsele pe care le aducem de la alții, în timp ce noi vindem materia primă. Motivul e simplu: nu există suficiente fabirici de procesare și nici tehnologia necesară.
La raft, sarea de bucătărie românească pierde teren în fața celei din import. Acum, cea mai mare parte din producția autohtonă este folosită iarna, ca material antiderapant. În timp ce noi mâncăm sare de la alții.
De unde importăm sare
Aducem sare și din Grecia sau Turcia, deși România extrage un milion de tone de sare pe an.
Peste 30% ajunge la export, un sfert se foloseşte ca material antiderapant şi doar 11% folosim în industria alimentară.
Am putea deveni lider pe piața europeană, după ce Ucraina, cel mai mare exportator din Europa, a sistat livrările.
Constantin Dan Dobrea, director general Salrom: "Cred că în următorii ani cota de piață a sării românești va crește cu mult peste 60% din necesarul de sare alimentară."
Porumbul românesc ajunge peste hotare
Suntem sufocați de importuri și când vine vorba de mălai. Deși România este cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană, cu aproape 15 milioane de tone recoltate anul trecut, totuși aducem produs finit de peste hotare.
Citeste si: Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?
Porumbul nostru ajunge în China, Vietnam sau Spania.
Dragoș Frumosu: "Este inadmisibil să exporți porumb și să imporți mălai.
România a produs 3 milioane de tone de floarea-soarelui, din care o treime a plecat spre export
O parte din vină o are și lipsa fabricilor de procesare din țara noastră.
Rău stăm și la capitolul ulei. În multe dintre sortimentele de la raft vedem că semințele de floarea soarelui folosite sunt din Uniunea Europeană, deși numai anul trecut țara noastră a produs peste 3 milioane de tone.
România a utilizat pentru consumul intern aproximativ puţin peste o treime, iar restul a plecat la export.
România exporta seminţele de floarea-soarelui către ţări din Europa şi Asia.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.