Marea Britanie afirmă că nu a blocat exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Marea Britanie nu a blocat exporturile de vaccinuri pentru Covid-19 a afirmat, marţi, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, transmite Reuters.

In articol:
- Exporturile vaccinurilor de către UK nu au fost blocate
- Țările care ar putea bloca exporturile de vaccin anti-COVID
Exporturile vaccinurilor de către UK nu au fost blocate
”Guvernul britanic nu a blocat exportul niciunui vaccin pentru Covid-19.
Orice referire la interzicerea exporturilor de către Regatul Unit sau vreo restricţie referitoare la vaccinuri sunt complet false”, a spus purtătorul de cuvânt.”Această pandemie este o problemă globală, iar colaborarea internaţională pentru dezvoltarea vaccinurilor continuă să fie o parte integrantă a reacţiei noastre”, a subliniat acesta.
Citeste si: Persoane imunizate în ultimele 24 de ore. Anunțul oficial
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a respins anterior acuzaţiile referitoare la un ”naţionalist al vaccinurilor” aduse Uniunii Europene, afirmând că în timp ce Marea Britanie şi Statele Unite au aplicat interdicţii directe exporturilor de vaccinuri pentru Covid-19, UE nu a oprit exporturile.
Țările care ar putea bloca exporturile de vaccin anti-COVID
Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca, relatează AFP, citată de Agerpres.
Citeste si: Se deschid noi centre de vaccinare. Valeriu Gheorghiţă, anunț de ultim moment (VIDEO)
„Nu este un caz izolat”, a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.
Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o „penurie persistentă” şi „întârzieri de aprovizionare” ale grupului.
Vaccin anti-COVID
AstraZeneca nu a livrat decât „mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE. Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.
A fost pentru prima dată când un stat membru, Italia, a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o „altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.
Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson & Johnson.









