Medic ATI: ”Au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună”

Medicul de Terapie Intensivă, Radu Țincu a discutat în cadrul unei emisiuni TV despre campaniile de dezinformare care fac rău, pentru că riscăm să pierdem această armă care este vaccinul anti-COVID-19. Trebuie să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației, fiindcă apar mutații ce riscă să facă vaccinul ineficient.

Author: Andreea Bolocan miercuri 30 decembrie 2020 , 08:56

noua tulpina de covid mutatie coronavirus cate mutatii sunt vaccin anti-covid
Medic ATI: ” Au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună”[Sursa foto: digi24.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Acesta spune și că reacțiile la vaccinul anti-COVID sunt de mică amploare și acest lucru a fost evidențiat în studiile care au stat la baza acestor vaccinuri.

În plus, în Marea Britanie peste un milion de persoane au fost deja vaccinate și sunt foarte puține reacții adverse, ceea ce arată un profil de siguranță foarte bun pe termen scurt. Nu sunt motive, așadar, să ne temem de reacțiile pe care le-ar putea declanșa vaccinul. În schimb, orice întârziere în campania de vaccinare comportă un pericol, a arătat dr. Radu Țincu.

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike.

În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului- pentru că și virusul are o 'inteligență', pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație-, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat în cadrul emisiunii TV, medicul Radu Țincu.

Până la momentul actual au existat peste 25 de mutații ale coronavirusului

„Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a arătat dr. Radu Țincu.

Citeste si: O altă regiune a identificat primul caz cu noua tulpină de COVID

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a conchis Radu Țincu.

Aproape 3.000 de cadre medicale au fost vaccinate anti-COVID în trei zile

Rata de imunizare a populației ar trebui să fie de 70 la sută pentru a avea șansa de a scăpa de virus. Aproape 3.000 de persoane s-au vaccinat deja în România, în cadrul campaniei de imunizare anti-covid. Până acum, au fost semnalate 7 reacții adverse, minore, fiind vorba în special de dureri la locul înțepăturii.

Citeste si: Care este anunțul important făcut de STS cu privire la vaccinarea anti-COVID

Încă 140.400 de doze au venit marți în țară, suficiente pentru vaccinarea a peste 70.000 de medici. Personalul din linia întâi este imunizat în prima etapă. Iar dacă anti-vacciniștii sunt mai vocali și mai vizibili, majoritatea tăcută pare să fie formată, totuși, din cei care vor să se vaccineze. Pe platforma înființată de guvern au început deja să apară doritori. STS precizează, de altfel, că cetățenii care NU sunt în grupele de risc se pot înscrie pe platformă, adică își pot face cont, dar deocamdată nu se pot programa.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si