Ministerul Mediului lansează campania ”Vinerea Verde”. Ce decizie au luat unii miniștrii și ce presupune aceasta

Campania "Vinerea Verde" a fost lansată de către Ministerul Mediului cu scopul de a reduce poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe, încurajând transportul alternativ spre şi de la serviciu. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, va merge la serviciu cu metroul, cel al Culturii Bogdan Gheorghiu va merge pe jos şi va folosi metroul, în timp ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cel al Energiei, Virgil Popescu, vor folosi maşini electrice.

Author: Andreea Bolocan vineri 12 martie 2021 , 08:31

Campania Vinerea Verde a fost lansată de către Ministerul Mediului
Campania Vinerea Verde a fost lansată de către Ministerul Mediului
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit Ministerului Mediului, sub sloganul "STOP! Azi maşina stă pe loc!”, campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de

carbon.

Ce presupune campania ”Vinerea Verde”

Totodată," Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Campania Vinerea Verde

Citeste si: Programul Rabla 2021 începe în luna aprilie. Care va fi bugetul alocat în acest an

”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă”

Ministerul Mediului a luat decizia de a lansa această campanie, deoarece România este o țară aglomerată și extrem de poluată.

"Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Citeste si: Percheziții de amploare în București și 17 județe, într-un dosar de poluare prin evacuare de deşeuri

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii instituţiilor publice, cât şi pentru cei din mediul privat.

"Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a afirmat Tánczos.

Astfel, ministrul Tánczos Barna va merge vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piaţa Romană-Piaţa Unirii.

Miniștrii din România vor circula cu transportul alternativ

La rândul lor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Energiei, Virgil Popescu, vor merge vineri la birou cu maşini electrice. Ministrul Culturii a anunțat că va merge la birou cu metroul şi pe jos.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si