Ministerul Sănătăţii: „Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată”

Ministerul Sănătăţii menționează, luni, că eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Specialiştii instituţiei explică faptul că ”eficacitate 95%” nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil.

Author: Alina Raducu luni 25 ianuarie 2021 , 17:44

Ministerul Sănătăţii: Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată
Ministerul Sănătăţii: Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Sănătăţii explică, luni, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, ce înseamnă eficacitatea unui vaccin

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, "eficacitate 95%" înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic” , a transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată explică şi cum se ajunge la această estimare a eficacităţii: Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul şi cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină). În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, a mai precizat Ministerul Sănătăţii.

În urma studiului s-a observat că:

- Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR

- Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR

Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate- riscul de îmbolnăvire al populaţiei vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit şi numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat Ministerul.

Citeste si: Ce prețuri au testele rapide antigen SARS CoV-2 în România


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si