Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că este necesară "stimularea rapidă a economiei", cu predilecţie a sectorului de construcţii şi a agriculturii, pentru a avea o creştere economică ridicată în acest an.

Citeste si: Florin Cîțu s-a răzgândit: "O criză economică poate fi evitată"

"Pentru a avea o creştere economică ridicată în acest an este necesară stimularea rapidă a economiei, cu predilecţie pe sectorul de construcţii şi agricultură, care s-au manifestat sub potenţial la finalul anului 2021, coroborat cu abordarea angajată de continuare a consolidării fiscale şi

de creştere a colectării veniturilor bugetare şi absorbţie accelerată a fondurilor europene avute la dispoziţie", a declarat Adrian Câciu.

Citeste si: ROBOR aprilie 2022. Noi vești proaste pentru românii cu credite bancare

Potrivit acestuia, în materie de cheltuieli publice, se are în vedere o eficientizare a execuţiei bugetare, cu prioritizarea cheltuielilor pe investiţii şi mai ales pentru investiţiile în derulare.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Datele de pe primul trimestru confirmă că veniturile, mai ales cele din fonduri europene, sunt într-o creştere accelerată, a precizat Adrian Câciu. 

Care va fi creșterea economică a României în anul 2022

Ministrul de Finanțe susține că măsurile avute în vedere în pachetul "Sprijin pentru România" ne dau perspectiva menţinerii într-o zonă de creştere economică similară cu angajamentele iniţiale.

Potrivit bugetului pe acest an, economia României ar urma să crească cu peste 4 procente în 2022, cu toate că Banca Mondială a revizuit creșterea din acest an la doar 1,9%, pe

fondul efectelor războiului din Ucraina.

Citeste si: Concedieri în masă, în România. Mii de români vor rămâne fără un loc de muncă

"Prognozele avute în vedere de către principalele instituţii financiare internaţionale au redus anticipaţia de creştere economică pe anul 2022 pentru România, însă acţiunile guvernamentale din pachetul 'Sprijin pentru România', axate pe stimuli pentru investiţii private în proporţie de peste 60% din anvelopa bugetară alocată, respectiv 10,4 miliarde lei din 17,3 miliarde lei, ne dau perspectiva menţinerii într-o zonă de creştere economică similară cu angajamentele iniţiale, evident cu condiţia ca stimulii să

ajungă la timp şi ţintit în economie", a declara miercuri Adrian Câciu.

Datele de pe primul trimestru confirmă că veniturile, mai ales cele din fonduri europene, sunt într-o creştere accelerată, a precizat Adrian Câciu. 

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Potrivit acestuia, o să avem în curând, la jumătatea lunii mai, şi datele semnal cu privire la PIB pe trimestrul I, dar "elementele de proiecţie pe primele două luni ne arată semne de inversare a trendului din trimestrul IV 2021, respectiv o uşoară revenire", a explicat Câciu în Parlament, la "Ora Guvernului".

Creșteri pe linie în primul trimestrul din 2022

Potrivit ministrului de Finan'e, în primul trimestru al anului 2022, s-au încasat cu peste 21% mai multe venituri decât în perioada similară a anului trecut, respectiv cu 18,2 miliarde lei mai mult, de la 85,8 miliarde lei în 2021 la 104 miliarde lei în 2022.

Creşterea colectării veniturilor fiscale a înregistrat un plus de 21,8%, iar a contribuţiilor de asigurări de 9,2%.

Conform datelor pentru primul trimestru, se înregistrează o creştere de 67% a sumelor provenite din fonduri europene, respectiv 8,1 miliarde lei faţă de 4,9 miliarde lei anul trecut.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si