Ministrul Muncii anunţă majorarea pensiilor din 2022

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat că pensiile vor creşte, în 2022, cel puţin cu rata inflaţie.

Author: Andreea Stoica sâmbătă 05 iunie 2021 , 16:22

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Raluca Turcan a mai declarat că anul viitor va fi aplicabilă actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor.

"Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei", a afirmat ministrul Muncii.

Citeste si: Raluca Turcan, decizie de ultimă oră: vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi aceeași

"Avem nevoie de reformă în materie de pensii"

Ministrul a vorbit şi de presiunea "în creştere" pe sistemul de pensii şi de inechităţile "crunte" din sistem.

"Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966- 1969.

Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte. Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii", a adăugat Raluca Turcan.

Citeste si: Ce înseamnă stagiu complet de cotizare la fondul de pensii

În ceea ce priveşte alocaţiile, a precizat ministrul Muncii, există un calendar asumat de majorare a lor. "De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre primii care au anunţat că acest calendar se respectă şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie", a spus Turcan.

Citeste si: Ministrul Muncii anunță că au fost identificați 2.500 de copii care erau excluşi din sistemul educaţional


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si