Mircea N. Stoian, concluzie SURPRIZĂ în scandalul Dragnea-Alex Dima! "Reporterul a greşit! Intenţia lui a fost de a-l ridiculiza pe preşedintele PSD!"

Mircea N. Stoian, concluzie şocantă în scandalul Dragnea-Alex Dima! Vezi ce dezvăluie limbajul nonverbal al celor doi!

G.C., duminică 24 februarie 2019 , 10:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De câteva zile, presa românească are ganglionii inflamați de o replică, cel puțin absurdă în context, dată de președintele PSD Liviu Dragnea jurnalistului Alex Dima, care l-a interpelat pe culoarele Casei Poporului pe politician, cu o întrebare legată de fondurle europene, acesta din urmă ”invitându-l” pe reporter pentru un interviu ”la baie”.

Dincolo de absurdul situației, din care Liviu Dragnea pare a fi ieșit cu imaginea șifonată, la o analiză mai atentă a limbajului corporal și a comunicării nonverbale, lucrurile nu stau deloc așa.

Situația

Abordat pe culoarele Parlamentului, președintele PSD a refuzat inițial dialogul cu reporterul, reacția fiind una tipică de apărare. Lipsa contactului vizual pe care Dragnea, în mod deliberat, l-a evitat este una tipică de apărare. Dragnea a refuzat în mod constat să aibă contact vizual cu Alex Dima( fapt subliniat și de poziția cu partea dreaptă a corpului puțin expusă) considerând că nici spațiul și nici timpul nu sunt propice lămuririi, atunci și acolo, unui subiect atât de spinos ca accesarea fondurilor europene.

Întrebarea tendențioasă a lui Dima s-a lovit de refuzul președintelui PSD, care însă va accepta dialogul și inițierea contactului vizual, odată pus la adăpost în spatele unei uși, în ”bârlogul” sigur din punct de vedere simbolic asigurat de spațiu biroului.

Citeste si: Liviu Dragnea a mai invitat un jurnalist la baie! ”Îți ies pozele ca lumea”! Replica fabuloasă primita de liderul PSD: ”Mergem împreună, să vedem ce-mi arătați!”

Personajele.

Liviu Dragnea

Lipsa de siguranță a preșesintelui PSD și faptul că acesta se simte agresat este confirmată din punct de vedere al comunicării corporale de faptul că acesta nu numai că a refuzat orice fel de contact comunicațional cu Alex Dima, (expunerea minimă a corpului, privirea fixă înainte, bărbia ușor ridicată, ritmul alert de deplasare,

etc) ci și de replica absurdă în context ”Haideți la baie”. Subliminal, această invitație se traduce prin reproș pe care Dragnea i-l face reporterului pe care-l consideră lipsit de profesionalism, sintagma „ la baie” sugerând faptul că președintele Camerei Deputaţilor consideră, la nivel mental, că a fost invadat spațiul intim în mod neadecvat.

Mircea N. Stoian, concluzie şocantă în scandalul Dragnea-Alex Dima!"Actul a fost unul premeditat

Dragnea a reluat dialogul vizual cu Dima și a dat replica doar în momentul în care s-a simțit în siguranță.

”Așa se face un interviu?”, întrebarea retorică și reprezintă, în acest caz, cheia situației. Microsemnalele pe care Dragnea le transmite sunt inițial de apărare (pe tot drumul până la cabinet) și atac (odată pus în siguranță). Replica "haideți la baie" este menită nu numai să ridiculizeze lipsa de profesionalism a lui Alex Dima ci și să accenteze absurdul situației, fiind menită să-i provoace o stare de disconfort mental jurnalistului.

Alex Dima

Agresivitatea reporterului este dată de tentativele repetate de a-i ”lua fața” președintelui PSD, Dima încercând de mai multe ori să-i taie calea (timid și nefinalizat) lui Dragnea. Agresivitatea din ton și intrebările cu răspuns dedus dovedesc faptul că actul este unul premeditat și că intenția reporterului este, nu aceea de a afla părerea lui Dragnea despre subiectul în cauză, ci de a-l pune în dificultate și a-l ridiculiza. Dialogul a devenit real doar din momentul în care Dargnea s-a aflat ” la adăpost” de „atacul” verbal al lui Dima.

Citeste si: Irina Tănase, în spital. Câți bani dă Liviu Dragnea pentru spitalizarea ei

Concluzii

Deși, aparent, Liviu Dragnea a avut o reacție deplasată, din punct de vedere al comunicării nonverbale acestă este rezultatul firesc al dorinței de apărare a spațiului mental simbolic, cel care a greșit abordarea fiind Alex Dima. În context, situația este una tipică de atac–apărare, având toate elementele constitutive ale unei reacții de contracarare, la nivel mental, a agresiunii.

Mircea N. Stoian

Mircea N. Stoian a lansat o carte despre comunicarea nonverbală

Mai multe amănunte despre comunicarea nonverbală și modul în care aceasta poate fi decriptată puteți afla din cartea ”Mintea nu are secrete”, scrisă de Mircea N Stoian, care poate fi comandată pe conturile de facebook Mircea N Stoian și Mircea N Stoian oficial precum și pe adresa de email [email protected] Volumul are 364 de pagini, costă 45 de lei și este singura carte de acest gen scrisă în limba română, care acoperă aproape în totalitate subiectul comunicării nonverbale și limbajului corporal și este destinată atât publicului larg cât și specialiștilor în comunicare.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM pentru duminică, 16 mai 2021. Vreme instabila in aproape toata tara!... Prognoza meteo ANM pentru duminică, 16 mai 2021. Vreme instabila in aproape toata tara! Meteorologii anunta ploi, descarcari electrice si chiar intensificari ale vantului!
spotmedia.ro
Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e... Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală” Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală”
infoactual.ro
Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață.... Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață. „Proastă decizie”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si